Θέατρο ΡΙΚ

Image

Θεατρικό συγκρότημα που ιδρύθηκε από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ) το 1969 και εργάστηκε μέχρι το 1971. Η απόφαση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος να λειτουργήσει, μέσα στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του, θεατρική σκηνή, αποσκοπούσε στην προώθηση του θεάτρου στην Κύπρο, σε μια εποχή που γίνονταν συζητήσεις κι ασκούνταν πιέσεις από πνευματικούς παράγοντες του τόπου για την ανάληψη από το κράτος της ευθύνης για θεατρική ανέλιξη.

 

Βλέπε βίντεο: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Η ίδρυση και λειτουργία για δυο θεατρικές περιόδους του Θεάτρου ΡΙΚ, οφειλόταν κυρίως στον τότε γενικό διευθυντή του Ιδρύματος Ανδρέα Χριστοφίδη και στον σκηνοθέτη Εύη Γαβριηλίδη. Ο τελευταίος ήταν και ο σκηνοθέτης όλων σχεδόν των έργων που παρουσίασε το Θέατρο ΡΙΚ, στη σύντομη ζωή του.

 

Το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, με την ίδρυση του Θεάτρου ΡΙΚ, αποσκοπούσε ακόμη στο στήσιμο και δοκίμασμα κλασικών έργων του διεθνούς δραματολογίου στη σκηνή, πριν από την τηλεοπτική μεταφορά τους.

 

Εγκαίνια, Νοέμβριος 1969

Το Θέατρο ΡΙΚ στεγαζόταν σε λιτό λυόμενο κτίριο 200 περίπου θέσεων, στην αυλή των εγκαταστάσεων του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος στη Λευκωσία. Το συγκρότημα δεν έκανε περιοδείες με το επίπεδο της δουλειάς του να κρίνεται πολύ ψηλό, με τα δεδομένα της εποχής του.

 

Τα εγκαίνια του Θεάτρου ΡΙΚ έγιναν στις 15 Νοεμβρίου 1969 από τον υπουργό Εσωτερικών Επαμεινώνδα Κωμοδρόμο. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Γενικός Διευθυντής του ΡΙΚ Ανδρέας Χριστοφίδης και η εκδήλωση έκλεισε με την θεατρική παράσταση του Μολιέρου "Ο Ασυλλόγιστος" σε σκηνοθεσία Εύη Γαβριηλίδη.  Η μετάφραση ήταν του Φώτου Φωτιάδη, τα σκηνικά και κοστούμια του Στέφανου Αθηαινίτη. Στους ρόλους οι, Φώτος Φωτιάδης, Νίκος Χαραλάμπους, Τζένη Γαϊτανοπούλου, Θεόδουλος Μωρέας, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Στέλιος Καυκαρίδης, Ανδριανή Μαλένη, Ανδρέας Μαραγκός, Αντώνης Κατσαρής, Άκης Μελετίου, Τάσος Αναστασίου, Τάσος Ταντελές, Ευτύχιος Πουλλαϊδης. Βλέπε βίντεο: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Το Θέατρο ΡΙΚ συγκέντρωσε αρκετούς από τους καλύτερους Κυπρίους ηθοποιούς, ενώ μαζί του συνεργάστηκαν και μερικοί Ελλαδίτες, και ανέβασε έργα των Μολιέρου (Ασυλλόγιστος), Γκολντόνι (Υπηρέτης δυο Αφεντάδων), Ανούιγ (Ευρυδίκη), Πιραντέλλο (Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε), Μίλλερ (Ο θάνατος του εμποράκου), Τσέχωφ (θείος Βάνιας), καθώς και έργα του εντελώς σύγχρονου δραματολογίου, όπως τον Εραστή του Πίντερ, τη Μαύρη Κωμωδία του Σάφφερ και το Περιμένοντας τον Γκοντό του Μπέκετ. Παρουσίασε ακόμη και μερικά νεοελληνικά θεατρικά έργα.

 

Βλέπε βίντεο: Ψηφιακός Ηρόδοτος- Αρχείο ΡΙΚ

 

Τα έργα που παρουσιάζονταν στο Θέατρο ΡΙΚ, μεταφέρονταν αργότερα στην τηλεόραση. Ως τηλεοπτικές παραγωγές, γνώρισαν μεγάλη επιτυχία και στην Κύπρο και στην Ελλάδα. 

 

Το Θέατρο ΡΙΚ διαλύθηκε όταν η πολιτεία αποφάσισε την ίδρυση του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου, που λειτούργησε το 1971. Το δυναμικό του Θεάτρου ΡΙΚ μεταπήδησε τότε στον ΘΟΚ.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image