Γερμανός αρχαιολόγος, έμπορος αρχαιοτήτων, δημοσιογράφος και φωτογράφος. Ο Max Ohnefalsch-Richter γεννήθηκε στις 7 Απριλίου 1850 και πέθανε στις 6 Φεβρουαρίου 1917. Πραγματοποίησε μια σειρά από ανασκαφές στην Κύπρο την περίοδο 1879- 1910, στις τοποθεσίες του Ιδαλίου, του Πολιτικού και του Ταμασού. Ήρθε στην Κύπρο με τη σύζυγο του Μαγδα Ονεφαλς Ρίχτερ. Ο Ρίχτερ μαζί με τον John Myres δημοσίευσαν κατάλογο του Κυπριακού Μουσείου το 1899.
Γεννήθηκε στη Σαξονία της Γερμανίας το 1850, ο Max Ohnefalsch-Richter έφτασε στην Κύπρο το 1878 αμέσως μετά την έναρξη της βρετανικής διοίκησης για να ακολουθήσει καριέρα στη δημοσιογραφία. Έστρεψε το ενδιαφέρον του στην αρχαιολογία και σύντομα άρχισε να ενεργεί ως εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης και του Βρετανικού Μουσείου (εκ μέρους του Sir Charles Newton), πραγματοποιώντας ανασκαφές για ιδρύματα και ιδιώτες. Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου διεξήγαγε έρευνα για την πρώιμη ιστορία του νησιού, ιδιαίτερα για τη θρησκεία της αρχαίας Κύπρου, θέμα στο οποίο έκανε το διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Λειψίας το 1891.
Τάμασος
Ο Ρίχτερ μεταξύ άλλων ανακάλυψε τρεις βασιλικούς τάφους και τρία λατρευτικά ιερά στην περιοχή της Ταμασού. Ο Ρίχτερ είχε μάλιστα τη "γενναιοδωρία" να παραχωρήσει τις λαξευτές πέτρες των αρχαίων τάφων ως οικοδομικό υλικό στους κατοίκους του γειτονικού χωριού Πολιτικό. Όλα τα ευρήματα τα πήρε μαζί του.
Ο μεγάλος αριθμός ανασκαφών που πραγματοποίησε αναφέρονται στον Κατάλογο του Κυπριακού Μουσείου που έγραψε με τον John Myres. Αναφέρονται μεταξύ άλλων οι τοποθεσίες, Άχνα (1882), Άγιος Ιωάννης Μαλούντας (1883), Αγιος Σωζόμενος (1894), Ιδάλιον (1883, 1885, 1895), Χύτροι (1883), Λάπηθος (1883), Μάριον (1885-1886), Ραντίδι (1910), Σόλοι (1883), Ταμασός/Πολιτικό 1885, 1889, 1894.
Βλέπε Χρονικό:
Οι πρώτες εικόνες -Φωτογράφοι της Κύπρου
Ο Μαξ και η Μάγδα 'Ονεφαλς – Ρίχτερ
Το ζεύγος Ρίχτερ Μαξ και Μάγδα Όνεφαλς βρίσκεται στο νησί από το 1894 μέχρι το 1912. Γνωρίζουμε ότι ο σύζυγος της Μάγδας, Max Ohnefalsch — Richter, βρίσκεται στο νησί από το 1878 πρώτα ως ανταποκριτής γερμανικών εφημερίδων και μετέπειτα ως «αρχαιολόγος» και βασικά «έμπορος αρχαιοτήτων». Η δωδεκάχρονη πρώτη διαμονή του στο νησί και η ενασχόληση του με την αρχαιολογία της Κύπρου, μας έχει δώσει το γνωστό βιβλίο «Kypros, die Bibel und Homer», μέσα στο οποίο ο αναγνώστης βλέπει το εύρος της ανασκαφικής του εργασίας στο νησί και τους παραλληλισμούς που κάνει με τους πολιτισμούς της Ανατολικής Μεσογείου και της Μεσοποταμίας. 0 ίδιος γράφει για την παραμονή του στην Κύπρο: «Όταν οι Άγγλοι κατέλαβαν την Κύπρο το 1878, εγώ βρισκόμουν στο Μόναχο όπου τελειοποιούσα την τεχνική μου στη φωτογραφία, κοντά στο φωτογράφο της βασιλικής αυλής Albert. Αυτό διευκόλυνε στην εξασφάλιση της βοήθειας της Αυτοκρατορικής Καγκελλαρίας για την αποστολή μου ως ανταποκριτή εφημερίδων στην Κύπρο. Το πολιτικό μου ενδιαφέρον γι' αυτό το μικρό νησί, που τόσο ξαφνικά παρουσιάστηκε στο προσκήνιο του ιστορικού γίγνεσθαι, έσβησε το ίδιο γρήγορα όσο παρουσιάστηκε και γι' αυτό αναζήτησα ένα άλλο αντικείμενο για τη συγγραφική μου ιδιότητα».
Φωτογραφίες
Το φωτογραφικό έργο του Ρίχτερ έγινε γνωστό από το περίφημο «Λεύκωμα», που χρονολογείται από το 1895. Το 1895 το ζεύγος ήρθε με Αυτοκρατορική ενίσχυση για μια αρχαιολογική διερευνητική αποστολή. Με την επιστροφή του, το ζεύγος ετοίμασε το Λεύκωμα και το πρόσφερε στο Αυτοκρατορικό ζεύγος σ' ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για το χορηγία που τους δόθηκε.
Παράλληλα, πολλές από τις φωτογραφίες προέρχονται από το βιβλίο της συζύγου του Ρίχτερ. Η Μάγδα Ονεφαλς Ρίχτερ γεννήθηκε στις 10 Μαίου του 1873 στο Langenberg. Από αρχεία του Μουσείου του Βερολίνου και ειδικότερα από εκθέσεις και αιτήσεις του μετέπειτα συζύγου της Max Ohnefalsch — Richter, μαθαίνουμε ότι η συγγραφέας ακολούθησε σπουδές φωτογραφικής και σχεδίου, στη γνωστή γυναικεία τεχνική σχολή Lette του Βερολίνου. Η ίδια αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου της, ότι ακολούθησε σπουδές στην ελληνική και τουρκική γλώσσα. Γνωρίζει ήδη από το 1891, τον Γερμανό πολυτάλαντο και πολυσύνθετο «δημοσιογράφο και αρχαιολόγο» Max Ohnefalsch — Richter, τον οποίο και παντρεύεται το 1894. Τον ίδιο χρόνο το ζευγάρι με την οικονομική υποστήριξη του Γερμανού αυτοκράτορα, φθάνει στην Κύπρο για ανασκαφές. Η συγγραφέας συνοδεύει τον Max Ohnefaslch — Richter, όχι μόνο ως σύζυγος, αλλά ως βοηθός και επίσημη φωτογράφος και σχεδιάστρια των ανασκαφών. Ζουν στην Κύπρο για οκτώ χρόνια (1894¬1912) σε διάφορα μέρη, ανάλογα με τις ανάγκες των ανασκαφικών εργασιών και στο τσιφλίκι του Ricardo Mattei στη Νήσου, γεννιέται ο γιος τους. Παράλληλα με την επίσημη απασχόλησή της ως φωτογράφος των ανασκαφών... «φωτογράφιζε και τους εργάτες και τις ενδιαφέρουσες ενδυμασίες τους στην ακρόπολη του Ιδαλίου». Στο διάστημα αυτό μαζεύει ένα σημαντικό φωτογραφικό και άλλο υλικό σχετικό με τα ελληνικά ήθη και τα έθιμα στην Κύπρο, που όπως λέει η ίδια αρχίζουν να εξαφανίζονται λόγω των ευρωπαϊκών επιδράσεων που συνοδεύουν την Αγγλική κατοχή του νησιού. Το 1912 βρίσκεται με τον σύζυγο της στο Λονδίνο, όπου επεξεργάζεται με τη βοήθεια της βιβλιοθήκης του Βρετανικού Μουσείου, το χειρόγραφο του βιβλίου που τελειώνει το 1913.
Βιβλία
Έχει εκδώσει τα βιβλία: Kypros, Die Bibel und Homer. Berlin (1893), Cyprus, The Bible and Homer. London: Asher (1893), Myres, J. L., & Ohnefalsch-Richter, M. A catalogue of the Cyprus Museum with a chronicle of excavations undertaken since the British occupation and introductory notes on Cypriote Archaeology. Clarendon Press. (1899)
Πηγή:
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια