Η Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Νοεμβρίου, με απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που ελήφθη το 1996. Στόχος της είναι να ενθαρρύνει τις ανταλλαγές τηλεοπτικών προγραμμάτων μεταξύ των χωρών και ιδιαίτερα εκείνων που σχετίζονται με την ειρήνη, την ασφάλεια, τον πολιτισμό την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη.
Η τηλεόραση είναι ένα σύστημα τηλεπικοινωνίας που χρησιμεύει στη μετάδοση και λήψη κινούμενων εικόνων και ήχου εξ αποστάσεως. Αποτελεί το κυριότερο και δημοφιλέστερο Μέσο Μαζικής Επικοινωνίας και η χρήση της είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε όλο τον κόσμο. Ο όρος καλύπτει ολόκληρο το φάσμα των τεχνικών και δραστηριοτήτων που αφορούν τα τηλεοπτικά προγράμματα, όπως και τη μετάδοσή τους. Συνήθως, λέγοντας “τηλεόραση” εννοούμε τη συσκευή, δηλαδή τον δέκτη, ο οποίος λαμβάνει το (τηλεοπτικό) σήμα που εκπέμπουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί σε συγκεκριμένες συχνότητες (ή αλλιώς κανάλια) με την οθόνη που απεικονίζει το αποτέλεσμα της εκπομπής (μετατροπή του σήματος σε εικόνα και ήχο).
Η λέξη προέρχεται από το αρχαίο ελληνικό πρόθεμα τηλε- (=μακριά) και την λέξη όραση.
Η τηλεόραση δεν είναι εφεύρεση ενός μόνο ανθρώπου. Τα πρώτα πειράματα που οδήγησαν στην εφεύρεση αυτή έκανε ο Τζών Μπαίρντ στις αρχές του 1926. Μια νέα αποφασιστική πρόοδος κατέστη δυνατή χάρη στην επινόηση του εικονοσκοπίου του Ζβαρυκιν. Αυτό αποτέλεσε την αρχή των σύγχρονων ηλεκτρονικών συστημάτων τηλεοπτικής μεταβιβάσης. Ανήκει στις εφευρέσεις του 20ου αιώνα και είναι βασικό και σπουδαίο επικοινωνιακό μέσο του ανθρώπου. Η τηλε-όραση : τηλέ σημαίνει μακριά και τηλεόραση είναι το σύστημα επικοινωνίας που επιτρέπει την μεταβίβαση κινούμενων εικόνων.
Μετά από τις προσπάθειες πολλών ανθρώπων για την μετάδοση της εικόνας, τελικά το 1945 καταφέρνουμε να δούμε την εικόνα. Η λειτουργική αρχή της έγχρωμης τηλεόρασης, η ανάλυση της εικόνας σε τρία βασικά χρώματα, χρονολογείται το 1929. Τελειοποιήθηκε στις ΗΠΑ το 1953. Στην Ευρώπη αναπτύσσεται μετά το 1962.
Κυπριακή τηλεόραση
Η ιστορία της κυπριακής τηλεόρασης αρχίζει την 1η Οκτωβρίου του 1957, ιδρυμένη από τους Βρετανούς, στο πλαίσιο της Κυπριακής Ραδιοφωνικής Υπηρεσίας. Η πρώτη εκπομπή μεταδόθηκε την 1η Οκτωβρίου και τα επίσημα εγκαίνια έγιναν στις 15 Οκτωβρίου. Στην αρχή καθιερώθηκαν δυο εκπομπές την εβδομάδα, την Τρίτη και την Παρασκευή. Η διάρκειά τους ήταν 2 1/2 ως 3 ώρες η καθεμιά. Σταδιακά όμως η τηλεόραση εξέπεμπε και άλλες ημέρες της εβδομάδας: την Τετάρτη, το Σάββατο και την Κυριακή. Αλλά ακόμη και μετά την ίδρυση του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου, το 1959, και την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, το 1960, η κυπριακή τηλεόραση εξακολουθούσε να λειτουργεί πάνω σε «πειραματική» βάση. Την 1 Ιανουαρίου1967 καθιερώθηκε εκπομπή και το βράδυ της Πέμπτης. Τελικά από την 1 Δεκεμβρίου 1968 εντάχθηκε εκπομπή και το βράδυ της Δευτέρας κι έτσι η τηλεοπτική εκπομπή έγινε καθημερινή. Η διάρκεια της εκπομπής αυξανόταν επίσης σταδιακά, για να φθάσει στην 24ωρη μετάδοση.