«Ημερήσιος Τηλέγραφος»

Καθημερινή εφημερίδα που εκδιδόταν στη Λευκωσία για ένα περίπου χρόνο (1933 -1934). Διευθυντής και αρχισυντάκτης της ήταν ο Νίκος Χρ. Παττίχης και υπεύθυνος σύμφωνα με το Νόμο ο Χρυσόστομος Γ. Σταυρινίδης. Η εφημερίδα, που αποτελούσε κατά κάποιο τρόπο συνέχεια των «Ἡμερήσιων Νέων», κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο την Κυριακή, 27.11.1933. Εκτυπωνόταν στο τυπογραφείο Χρυσόστομου Γ. Σταυρινίδη, στη Λευκωσία, και η τιμή της ήταν μισό γρόσι.

 

Ο «Ἡμερήσιος Τηλέγραφος» είχε μεγάλο μέγεθος (56 Χ 43 εκ), σχήμα εφτάστηλο (πλάτος στήλης 5 1/2 εκ.) και ήταν τετρασέλιδος. Είχε πλούσια ύλη, αλλά το περιεχόμενό του ήταν ελαφρότερο σε σύγκριση με τα «Ἡμερήσια Νέα». Εισήγαγε το φωτορεπορτάζ στην πρώτη σελίδα με τίτλο Ἐπίκαιρα Διεθνῆ Γεγονότα διά τοῦ Φωτογραφικοῦ Φακοῦ και έδιδε πλούσιες αθλητικές ειδήσεις κάτω από τον τίτλο Ὁ Κόσμος τῶν Σπόρ. Είχε επίσης μόνιμες στήλες όπως Γύρω ἀπό τή Ζωή καί τήν Τέχνη, Ἐπικαιρότητες κλπ. Κάλυπτε επίσης διεθνείς και τοπικές ειδήσεις.

 

Επειδή η εφημερίδα εκδιδόταν σε μια περίοδο δύσκολη για την κυπριακή δημοσιογραφία, μετά την εξέγερση του 1931 και την επιβολή της λογοκρισίας και άλλων αυστηρών περιοριστικών μέτρων από τους Άγγλους, πολλοί συνεργάτες της έγραφαν με ψευδώνυμα όπως «Φάρμερ», «Βαλκανικός», «Παύλος Αττικός», «Τριπτόλεμος», «Μ. Νείλος» κλπ. Άλλοι αξιόλογοι συνεργάτες της ήσαν οι γνωστοί Κύπριοι δημοσιογράφοι Ευάγγελος Π. Χατζηιωάννου, Γ. Λέρνης και Λύσανδρος Τσιμίλλης που έκανε έρευνες και αναλύσεις, καθώς και ο Πέτρος Μεσογίτης από την Αθήνα.