Ηλιάκης Αντώνης

Image

Ποιητής και διηγηματογράφος. Γεννήθηκε στο χωριό Αναφωτία της επαρχίας Λάρνακας την 1η Φεβρουαρίου 1930. Αποφοίτησε από το Εμπορικό Λύκειο της Λάρνακας το 1949 και πιο ύστερα σπούδασε νομικά στο Λονδίνο. Για σύντομο διάστημα υπηρέτησε ως σύμβουλος στην κυπριακή πρεσβεία του Λονδίνου. Έζησε επίσης στην Αμμόχωστο όπου κι απετέλεσε βασικό μέλος μιας ομάδας νέων πνευματικών ανθρώπων οι οποίοι έδωσαν νέα πνοή στην πολιτιστική ζωή της πόλης, κυρίως με την ίδια την μποέμικη ζωή τους, με συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις στις οποίες μετείχαν, ιδίως στις αρχές της δεκαετίας του 1960. Αργότερα πήγε στο Λονδίνο, όπου εγκαταστάθηκε μόνιμα.

 

Ο Ηλιάκης έγραψε και δημοσίευσε σε διάφορα έντυπα ποιήματα, διηγήματα και άρθρα. Εξέδωσε δύο ποιητικές συλλογές, η πρώτη με τίτλο Γοτθικά Παραμύθια, το 1958 με έργο του Χριστόφορου Σάββα το οποίο αργότερα ο Ηλιάκης χάρισε στο δημοτικό σχολείο Αναφωτίας. Με τη συλλογή του Γοτθικά παράθυρα καθιερώθηκε ως ένας από τους εισηγητές της σύγχρονης ποίησης στην Κύπρο. Το 1999 εξέδωσε τη νουβέλα Άσπρα άνθη αξίας είκοσι λιρών, εκδ. Κυπρογένεια 1999 με σχέδια του φίλου του Στας Παράσχου, έργο για το οποίο του απονεμήθηκε Κρατικό βραβείο πεζογραφίας. Η δεύτερη ποιητική του συλλογή Κυπριώτικα Δίστιχα κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Ανευ το 2009, έργο για το οποίο του απονεμήθηκε κρατικό βραβείο λογοτεχνίας από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου. 

 

Για τα Γοτθικά Παράθυρα έγραψε εγκωμιαστική κριτική ο ποιητής Παντελής Μηχανικός. Σκίτσο του Αντώνη Ηλιάκη έχει φτιάξει ο Αδαμάντιος Διαμαντής στην Αμμόχωστο όπου διέμενε για πολλά χρόνια πριν εγκατασταθεί μόνιμα στο Λονδίνο. Ο Ηλιάκης υπήρξε ταχτικός συνεργάτης του περιοδικού Κυπριακά Χρονικά. Πέρα από τα βιβλία και άρθρα για τη λογοτεχνία και το θέατρο που δημοσίευσε στην Κύπρο συνεργαζόταν με λογοτεχνικά περιοδικά στην Ελλάδα όπως το Δέντρο και τη λέξη. Για την νουβέλα του Άσπρα άνθη αξίας Είκοσι λιρών εκδ. Κυπρογένεια 1999 με σχέδια του φίλου του Στας Παράσχου του απονεμήθηκε Κρατικό βραβείο πεζογραφίας. Με τη συλλογή του Γοτθικά παράθυρα καθιερώθηκε ως ένας από τους εισηγητές της σύγχρονης ποίησης στην Κύπρο. 

 

Παιδικά χρόνια

Ο παππούς του από την πλευρά της μητέρας του ήταν από πλούσια οικογένεια. Οι γονείς του παντρεύτηκαν από αγάπη και ο πρώτος καρπός αυτής της αγάπης ήταν  ο Αντώνης. Τα πρώτα του χρόνια ήταν πάρα πολύ ευτυχισμένα (Διαβάστε συνέντευξη του Αντώνη Ηλιάκη στην εφημερίδα Πολίτης, Διατελώ μετά τιμής, Ηλιάκης).

Με τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, άρχισε η οικογένειά του να φτωχαίνει. Ήταν εφτά αδέλφια τότε. Ο Τάσος έπεσε στη μάχη του Αγίου Σωζομένου το 1964, ο Χριστοφόρος κατά κόσμον Ιωάννης, επίσκοπος Τελμησσού, πέθανε το 2003 σε ηλικία 66 ετών, ενώ ο μικρότερος αδελφό τους σκοτώθηκε σε δυστύχημα το 1935 σε ηλικία 3 ετών.

Ο Παναγιώτης Σέργης, ήταν καθηγητής του στο γυμνάσιο όπως και ο ο Χριστόδουλος Νεοφύτου, ο Χάρης Παναγιώτου, ο Νόντας Βασιλάκας, ο Σωτήρης Γεωργιάδης. Καθηγητής του στο μάθημα της τέχνης στη Λεμεσό μέχρι την 3η Λυκείου ήταν ο ζωγράφος Βίκτωρας Ιωαννίδης.

Το  1949 άρχισε να εργάζεται ως γραφέας σε μια εταιρεία στην Αμμόχωστο όπου έκαναν εξαγωγή πορτοκαλιών, λεμονιών σε όλο τον κόσμο, στις σκανδιναβικές χώρες, στα λιμάνια της Ερυθράς Θάλασσας, μέχρι τη Σιγκαπούρη και στη Σρι Λάνκα. 

Παράλληλα στην Αμμόχωστο εργαζόταν στη βιβλιοθήκη της Ανόρθωσης, ενώ αργότερα προσλήφθηκε ως γραμματέας στον Οργανισμό Αναπτύξεως και Προόδου Πόλεως και Επαρχίας Αμμοχώστου. Όταν στις αρχές της δεκαετίας του '60 του  προσφέρθηκε μια δουλειά στο Λονδίνο με καλύτερο μισθό, έφυγε από την Κύπρο και εγκαταστάσθηκε μόνιμα στην αγγλική πρωτεύουσα όπου ζει μέχρι σήμερα. 

 

Το χαμένο έργο του Χριστόφορου Σάββα

Ο Ηλιάκης εξέδωσε την ποιητική  συλλογή, με τίτλο Γοτθικά Παραμύθια, το 1958 με έργο του Χριστόφορου Σάββα (Ανδρική μορφή, γκουάς) το οποίο αργότερα ο Ηλιάκης χάρισε στο δημοτικό σχολείο Αναφωτίας το 1959 όταν διευθυντής ήταν ο Αντώνης Βέρνης.  Τό έργο ήταν κρεμασμένο στον τείχο του γραφείου του διευθυντή του σχολείου μέχρι τις δεκαετίες του 2005-2015. Μεταξύ αυτών των χρόνων ο πίνακας χάθηκε, πιθανότατα εκλάπη από κάποιον η κάποιους άγνωστους. Ο πίνακας μπήκε στό εξώφυλλο τού περιοδικού ΑΝΕΥ το 2003. Με έκκληση του στις 12 Φεβρουαρίου 2021, ο Αντώνης Ηλιάκης στο facebook της κοινότητας του χωριού Αναφωτίας έκανε  έκκληση σε όποιον ξέρει κάτι γι’αυτό το πολύτιμο περιουσιακό  στοιχείο τού Δημοτικού Σχολείου Αναφωτίας νά κάμει καταγγελία στόν Κοινοτάρχη Αναφωτίας γιά περαιτέρω νομικά μέτρα.

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλόπαιδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image