Η Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς καθιερώθηκε το 1999 και διοργανώνεται έκτοτε κάθε χρόνο στις 29 Σεπτεμβρίου από τη Διεθνή Ομοσπονδία Καρδιάς, με την υποστήριξη της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας.
Στόχος είναι η ευαισθητοποίηση του παγκόσμιου κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα, που τις τελευταίες δεκαετίες αποτελούν μάστιγα στις βιομηχανικά ανεπτυγμένες χώρες και τείνουν να μετατραπούν σε «πανδημία» για τον πλανήτη, αγγίζοντας και τους πληθυσμούς των αναπτυσσόμενων χωρών.
Στατιστικά Στοιχεία
Ένας στους δέκα άνδρες, ηλικίας 50-59 ετών, έχει «σιωπηλή» στεφανιαία νόσο και κινδυνεύει να πάθει έμφραγμα χωρίς καμία προειδοποίηση. Αντίθετα, οι γυναίκες είναι περισσότερο τυχερές, καθώς το καρδιακό επεισόδιο συνήθως «προειδοποιεί» με πόνο στο στήθος. Μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου κατά 20-25% μπορεί να επιτευχθεί εάν κάποιος ακολουθεί σταθερά τους κανόνες της μεσογειακής διατροφής, ενώ ελάττωση του βάρους κατά 5% επιτυγχάνει 30% μείωση του ενδοκοιλιακού λίπους που θεωρείται και το πλέον επικίνδυνο.
Πρώτη αιτία θανάτου στην Κύπρο είναι τα καρδιαγγειακά νοσήματα με έναν στους δύο θανάτους να οφείλεται στις καρδιοπάθειες, ενώ σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνεται μια καρδιακή προσβολή κάθε τέσσερα δευτερόλεπτα και ένα εγκεφαλικό επεισόδιο κάθε πέντε δευτερόλεπτα.
Στην Κύπρο 2.000 άτομα πεθαίνουν ετησίως από καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ περίπου 40.000 καρδιοπαθείς νοσηλεύονται κάθε χρόνο στα δημόσια νοσηλευτήρια, σύμφωνα με στοιχεία του 2018 της Καρδιολογικής Εταιρείας Κύπρου.
Τα καρδιακά και εγκεφαλικά επεισόδια αποτελούν την κυριότερη αιτία θανάτου ανά την υφήλιο, με περισσότερους από 17,5 εκατομμύρια θανάτους ετησίως, ενώ υπολογίζεται ότι ο αριθμός αυτός μέχρι το 2030 θα εκτοξευθεί στα 23 εκ. Σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες στην Κύπρο, το 28% των ενηλίκων είναι παχύσαρκοι, το 36% υπέρβαροι, ενώ όσον αφορά στα παιδιά κάτω των 16 ετών, το 8 % είναι παχύσαρκα και το 20% υπέρβαρα.