Η εθνική γιορτή της Ουγγαρίας γιορτάζεται στις 20 Αυγούστου, ημέρα γιορτής του πρώτου βασιλιά Στεφάνου Α΄.
Οι Ούγγροι ή Μαγυάροι – οι οποίοι κατέκτησαν τη σημερινή περιοχή της Ουγγαρίας το 896 μ.Χ. – ήταν ειδωλολάτρες. Ο Στέφανος, ο πρίγκιπας της Ουγγαρίας, αναγνώρισε επισήμως τον 10ο αιώνα ότι οι Ούγγροι δεν μπορούσαν πλέον να ζουν στην Ευρώπη ως νομαδικός λαός και γι’ αυτό το λόγο ασπάστηκε τον Χριστιανισμό.
Στέφθηκε βασιλιάς με το στέμμα που του έστειλε ο πάπας Σιλβέστρος Β’, τα Χριστούγεννα του έτους 1000 μ.Χ., οργανώνοντας στην συνέχεια ένα κράτος με ισχυρή κεντρική εξουσία. Ο Στέφανος πέθανε το 1038 και μερικά χρόνια αργότερα, το 1083, ανακηρύχθηκε Άγιος από την Ρωμαιοκαθολική εκκλησία.
Καθώς ο γιος του πέθανε νωρίς με αποτέλεσμα να μην προλάβει να αφήσει απόγονο, πριν τον θάνατό του αφιέρωσε τη χώρα του στην Παναγία (Patrona Hungariae) και εικονίζεται πολλές φορές στα κοσμήματα του Ουγγρικού Στέμματος.
Πολιτικό σύστημα
Η Ουγγαρία είναι δημοκρατία με κοινοβουλευτικό σύστημα ενός σώματος. Η Εθνική Συνέλευση (Országgyűlés) αριθμεί 199 βουλευτές οι οποίοι εκλέγονται για μία τετραετία με γενικές εκλογές. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ο αρχηγός του κράτους και εκλέγεται από το κοινοβούλιο ανά πενταετία. Προτείνει τον διορισμό του Πρωθυπουργού στο κοινοβούλιο το οποίο δίνει τη σύμφωνη γνώμη του.
Πρωτεύουσα: Βουδαπέστη (πληθυσμός: 1,75 εκατ. — 2015)
Εκλογική ενηλικιότητα: 18 έτη, μη υποχρεωτική ψήφος
Συνολική έκταση: 93 024 km2
Πληθυσμός: 9,9 εκατ. (2016)
Νόμισμα: φιορίνι (forint — HUF)
Ημερομηνία προσχώρησης: 2004
Αριθμός ευρωβουλευτών: 21