Τούρκος κυβερνήτης της Κύπρου, διάδοχος του κυβερνήτη Χαϊρουλλάχ πασά. Υπηρέτησε στο νησί από τον Απρίλιο του 1862 μέχρι τον Νοέμβριο του ίδιου χρόνου οπότε αντικαταστάθηκε από τον Χαλέτ μπέη ο οποίος όμως έφθασε στην Κύπρο τον Απρίλιο του 1863.
Κατά το σύντομο διάστημα της υπηρεσίας του στην Κύπρο, ο Ζιγιά πασάς απεδείχθη ένας από τους καλύτερους Τούρκους κυβερνήτες του νησιού, σύμφωνα προς την άποψη του τότε Γάλλου προξένου στη Λάρνακα. Μεγαλωμένος στο παλάτι του σουλτάνου, ο Ζιγιά πασάς ήταν ανατολίτης που «δεν γνώριζε πώς να φερθεί στους Ευρωπαίους και έκανε πολλά (κοσμικά) λάθη». Όπως ο ίδιος είπε στους Ευρωπαίους προξένους στη Λάρνακα, η αποστολή του στην Κύπρο ήταν να εξαλείψει τη μάστιγα των ακρίδων, να αποξηράνει τα έλη και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη παραγωγής βαμβακιού. Και δοκίμασε, πράγματι, κάποια μέθοδο κατά των ακρίδων, που κατά τον τότε Γάλλο πρόξενο ήταν αρκετά επιτυχής. Δεν έδωσε όμως μεγάλη πίστη στην αποτελεσματικότητα κατά των ακρίδων του λεγόμενου «περσικού νερού» που ένας σεΐχης είχε φέρει από την Καραμανιά και είχε χρησιμοποιήσει στην Κύπρο, γιατί, όπως είπε: To νερό είναι εδώ, αλλά και οι ακρίδες είναι εδώ. Μόνο τα πουλιά δεν έχουν έλθει... Για την καταπολέμηση της ακρίδας διόρισε επιτροπή για καθορισμό μέτρων που έπρεπε να παρθούν και είχε σχέδιο για διάθεση ποσού 5 εκατομμυρίων γροσιών με προοπτική την εξάλειψη της ακρίδας σε 5 χρόνια. Ήθελε επίσης να καθιερώσει ταχεία ταχυδρομική υπηρεσία μεταξύ Λάρνακας και Λευκωσίας, σ' αντικατάσταση της υπηρεσίας που χρησιμοποιούσε μούλες και που έκανε το ταξίδι μεταξύ των δυο πόλεων σε 8 ώρες. Σχεδίαζε ακόμη και διοργάνωση στην Κύπρο ετήσιας εμπορικής έκθεσης διάρκειας 15 ημερών, κάθε Σεπτέμβριο, με τη συμμετοχή εκθετών από τη Συρία, την Καραμανιά και τα νησιά του Αρχιπελάγους. Καθιέρωσε διαδικασία επιθεώρησης των χανιών, των αγορών, των κέντρων διασκέδασης και άλλων δημοσίων χώρων στη Λευκωσία και στη Λάρνακα, καθαρισμού των δρόμων και ελέγχου μεταφοράς μαχαιριών και άλλων όπλων.
Υπήρχε τότε έθιμο ο κάθε νέος επίσκοπος που εκλεγόταν να κάνει δώρο από 300 γρόσια στον αρχηγό της αστυνομίας και από άλλα 200 γρόσια σε άλλους κρατικούς αξιωματούχους. Όταν το πληροφορήθηκε αυτό ο Ζιγιά πασάς, και επειδή είχε τότε εκλεγεί ένας νέος επίσκοπος (ο Κυρηνείας Χρύσανθος), πλήρωσε το ποσόν του εθίμου από δικά του χρήματα· όταν δε πληροφορήθηκε ότι οι αξιωματούχοι προσπάθησαν να πάρουν και άλλα χρήματα από τον επίσκοπο, δεν δίστασε να τους συλλάβει και να τους παραπέμψει σε δίκη στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Ζιγιά πασάς προσπάθησε, τέλος, να πάρει διάφορα μέτρα γι’ αντιμετώπιση του πληθωρισμού και υποβοήθηση της οικονομίας του νησιού. Αντιμετώπισε όμως και μικρής σημασίας πολιτικό πρόβλημα, όταν στο τελωνείο της Λάρνακας ανακαλύφθηκαν φυλλάδες που, μεταξύ άλλων, καλούσαν τους Έλληνες σε αγώνα γι' απελευθέρωση της Κωνσταντινούπολης, και που έγινε προσπάθεια να εισαχθούν στο νησί. Ένα πολεμικό σουλτανικό πλοίο εστάλη τότε για περιπολία στα νερά της Κύπρου, αλλά το επεισόδιο δεν είχε συνέχεια.