Χρονικογράφος του 12ου-13ου αιώνα. Το «Χρονικόν» του διασώθηκε, με προσθήκες και συμπληρώσεις κάποιου Βερνάρδου Θησαυροφύλακος, γραμμένο στην γαλλική γλώσσα, γι' αυτό και είναι γνωστό ως «Χρονικόν Ερνούλ-Βερνάρδου». Το έργο αυτό καλύπτει μία περίοδο των πρώτων Σταυροφοριών, από το 1099 μέχρι το 1231. Έτσι, οι Ερνούλ και Βερνάρδος συγκαταλέγονται μεταξύ των λεγομένων «συνεχιστών» του Γουλιέλμου της Τύρου, του κατ' εξοχήν χρονικογράφου των πρώτων Σταυροφοριών (το έργο του καλύπτει την περίοδο 1094-1183).
Δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες για τον Ερνούλ, που πάντως φέρεται να ήταν ακόλουθος του Μπαλιάν ντ' Ιμπελέν, ενός των πρωταγωνιστών της τρίτης Σταυροφορίας, βαρώνου της Συρίας. Ο Μπαλιάν ντ' Ιμπελέν νυμφεύθηκε την Βυζαντινή πριγκίπισσα Μαρία Κομνηνή και υπήρξε ο γενάρχης της περίφημης οικογένειας των Ιβελίνων, της οποίας ένας κλάδος απετέλεσε μία από τις ισχυρότερες και σημαντικότερες οικογένειες της μεσαιωνικής Κύπρου.
Ένας κάποιος Ερνούλ ντε Γκιμπλέτ, που το 1232 απαντάται να υπηρετεί στην Κύπρο ως ανώτερος στρατιωτικός και να δρα εξ ονόματος των ντ' Ιμπελέν (Ιβελίνων), ήταν πιθανότατα ο συγγραφέας του «Χρονικού».
Στο «Χρονικόν» του Ερνούλ αναφέρονται και σημαντικότατα ιστορικά γεγονότα που έχουν άμεση σχέση προς την Κύπρο, θεωρούνται δε μάλιστα ως μεταξύ των αυθεντικών κειμένων του Ερνούλ και όχι των συμπληρώσεων/ προσθηκών του Βερνάρδου. Αναφέρονται, μεταξύ άλλων, η άφιξη στην Κύπρο των πλοίων της Ιωάννας της Σικελίας και της Βερεγγάριας της Ναβάρρας το 1191 (αντιστοίχως αδελφής και αρραβωνιαστικιάς του βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδου Α ' Λεοντόκαρδου), η άρνηση του τότε ηγεμόνα της Κύπρου Ισαακίου Κομνηνού να παράσχει φιλοξενία, η άφιξη του ιδίου του Ριχάρδου, ο πόλεμος του εναντίον του Ισαακίου και η ήττα του δευτέρου, η απόκτηση του νησιού από τους Ναΐτες, η σφαγή του πληθυσμού της Λευκωσίας το Πάσχα του 1192, η απόκτηση της Κύπρου από τον Γκυ ντε Λουζινιάν και, μετά τον θάνατό του το 1194, από τον αδελφό του Αμωρύ, και η σύσταση του νησιού σε βασίλειο, καθώς επίσης αναφέρονται και γεγονότα των αρχών του 13ου αιώνα.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια