Έπτινγκεν Χανς Μπέρνχαρτ φον

Image

Μεσαιωνικός επισκέπτης της Κύπρου. Ο Χανς Μπέρνχαρτ φον Έπτινγκεν (Hans - Bernhard von Eptingen) ήταν ευγενής από την πόλη Βασιλεία της Ελβετίας. Άγνωστο πότε ακριβώς γεννήθηκε, πέθανε δε το 1484. Το 1460 ήταν περίπου 30 χρόνων, άρα θα πρέπει να είχε γεννηθεί περί το 1430. Η οικογένειά του υπήρξε από τις πιο σημαντικές της Βασιλείας και διάφορα μέλη της διετέλεσαν δήμαρχοι και κάτοχοι άλλων τοπικών αξιωμάτων. Ο ίδιος ο Χάνς Μπέρνχαρτ έγινε ιππότης (1450) και διετέλεσε μέλος του συμβουλίου της πόλης του. Το 1460 έκανε ένα προσκυνηματικό ταξίδι στους Αγίους Τόπους. Τόσο κατά τη μετάβασή του εκεί (διά θαλάσσης, από την Βενετία), όσο και κατά την επιστροφή του, πέρασε και από την Κύπρο.

 

Στις ταξιδιωτικές του εντυπώσεις που έγραψε, και που δημοσιεύθηκαν για πρώτη φορά, με βάση το χειρόγραφό του, το 1828, έχει περιλάβει και τις εντυπώσεις του από την Κύπρο. Στα δύο σχετικά σύντομα αποσπάσματά του για την Κύπρο, ο επισκέπτης αυτός ομιλεί για την Επισκοπή (Λεμεσού) όπου πρωτοέφθασε, και κάνει λόγο για έναν λευκό πύργο και ένα ανάκτορο που υπήρχαν εκεί (προφανώς της οικογένειας Κορνάρο στην οποία ανήκε η όλη περιοχή). Ομιλεί επίσης για την εκτεταμένη καλλιέργεια του ζαχαροκάλαμου στην ίδια περιοχή. Ομιλεί επίσης για τις Αλυκές (σημερινή Λάρνακα), για τη Λευκωσία (όπου, μαζί με άλλους ευγενείς είχε γίνει δεκτός από τον τότε βασιλιά της Κύπρου — ήταν ακόμη τότε ο Λουδοβίκος της Σαβοΐας, που έγινε βασιλιάς της Κύπρου όταν νυμφεύθηκε την Καρλόττα, την κάτοχο του θρόνου), ομιλεί για την κατεργασία του ζαχαροκάλαμου και την παραγωγή ζάχαρης, όπως και για την παραγωγή άλατος στην αλυκή της Λάρνακας, αναφέρει τον θρύλο για τις γάτες που πολεμούσαν τα φίδια στο Ακρωτήρι της Λεμεσού, και για άλλα ενδιαφέροντα.

 

Το κείμενο του φον Έπτινγκεν αποτελεί σήμερα μία από τις πολλές αξιόλογες μαρτυρίες για την Κύπρο του 15ου αιώνα, που έχουμε από πολλούς ταξιδιώτες. Τα σχετικά με την Κύπρο αποσπάσματά του, παρετέθησαν — για πρώτη φορά μεταφρασμένα στην ελληνική — από τον Άντρο Παυλίδη στο έργο του «Η Κύπρος Ανά Τους Αιώνες...» (τόμος πρώτος, Λευκωσία, 1993, σσ. 167-170), μαζί με σημειώσεις και σχόλια.