Ωρολόγιον

Image

Το Ωρολόγιο, που στην καθημερινότητα το αποκαλούμε ως ρολόι, είναι συσκευή με την οποία μετράμε κυρίως το χρόνο. Εννοούμε το μηχανισμό με τον οποίο μπορούμε να μετρούμε τις ώρες του εικοσιτετράωρου. Κυριότερο εξάρτημα του είναι ο αντισταθμιστής που μπορεί να είναι εκκρεμές ή σπειροειδές ελατήριοΩρολόγιον1.

 

Υπάρχουν πολλών ειδών ρολόγια, όπως: χεριού, τοίχου, τραπεζιών, αυτόματα, ηλεκτρικά, μπαταρίας, ατομικά. Τα ατομικά ωρολόγια εφευρέθηκαν το 1954 και πρόκειται για ρολόγια μεγάλης ακρίβειας, χάνουν 1 δευτερόλεπτο στα 3.000 χρόνια!!!1

 

Για να απεικονίσουμε την σημερινή πραγματικότητα, γυρίζουμε το ρολόι πίσω και διαπιστώνουμε, ότι η Πατρίδα μας είναι ακόμη διαιρεμένη.

 

Στο σχεδιάγραμμα 1 παρουσιάζεται σε ένα ρολόι η ιστορική αναδρομή της Κύπρου.

 

Από το έτος 1571 μέχρι το 1878 η Κύπρος ήταν υπό κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και από το 1878 μέχρι το 1960 υπό κατοχή της Μεγάλης Βρετανίας.

 

Το έτος 1960 ανακηρύχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία με συμμετοχή Τ/Κ και Ε/Κ στην προεδρική κυβέρνηση, όπου ο πρόεδρος εκλεγόταν από τους Ε/Κ και ο αντιπρόεδρος από τους Τ/Κ.

 

Το έτος 1963 αποχώρησαν οι Τ/Κ υπουργοί και ο Τ/Κ αντιπρόεδρος από την κυπριακή κυβέρνηση. Μέχρι το πραξικόπημα του Ιουλίου 1974 κυβερνούσαν μόνοι οι Ε/Κ την Κυπριακή Δημοκρατία.

Το έτος 1974 ακολούθησε η τουρκική εισβολή και μέχρι σήμερα βρίσκεται το βόρειο μέρος της Πατρίδας μας υπό τουρκική κατοχή.

 

Το έτος 1983 ανακηρύχθηκε παράνομα η “ΤΔΒΚ“, η οποία μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωριστεί ως κράτος από καμία χώρα μέλος των Ηνωμένων Εθνών, παρά μόνο από την Τουρκία.

 

Το έτος 2004 τέθηκε σε δυο διαφορετικά δημοψηφίσματα (Τ/Κ και Ε/Κ) το σχέδιο Ανάν των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο στηρίχθηκε και από την Ευρωπαϊκή Ένωση, για επανένωση της Πατρίδας μας. Η Τ/Κ κοινότητα αποδέχθηκε, ενώ η Ε/Κ απέρριψε το σχέδιο επανένωσης της Πατρίδας μας. Στο έτος 2004, εντάχθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία (de jure) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ το βόρειο κατεχόμενο μέρος της Πατρίδας μας παραμένει (de facto) εκτός ελέγχου της επικράτειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Σήμερα διαπιστώνουμε την αλλοίωση του δημογραφικού χαρακτήρα των Τ/Κ (πληθυσμός, πολιτισμός, ήθη και έθιμα) και τουρκοποίηση των Κατεχομένων. Οικονομία, νερό, ηλεκτρισμός, τηλεπικοινωνίες, τουρισμός, αερομεταφορές εξαρτούνται πλέον από την Τουρκία.

 

Στο σχεδιάγραμμα 2 παρουσιάζονται σε ένα ρολόι προτάσεις για την πραγματοποίηση της “Κυπριακής Πράσινης Συμφωνίας“. Ένα ρολόι με ώρα μηδέν το 2020 με την ενσωμάτωση του πυλώνα “επανένωση οικοσυστήματος τώρα“.

 

Η 1η πρόταση από την Τ/Κ και από την Ε/Κ κοινότητα θα πρέπει να γίνουν παράλληλα, αφού αφενός οι Τ/Κ μειώνουν την εξάρτησή τους από την Τουρκία στην ύδρευση και άρδευση και αφετέρου οι Ε/Κ αυξάνουν την εμπιστοσύνη από τους Τ/Κ.

 

Με εκπόνηση μιας διαχειριστικής περιβαλλοντικής μελέτης για τα λατομεία της οροσειράς Πενταδακτύλου, θα μπορούσαν Τ/Κ και Ε/Κ να δημιουργήσουν δικοινοτικές εταιρείες με προοπτική την αειφορική λατόμευση και εξαγωγή βιομηχανικών ορυκτών στις γειτονικές μας χώρες.

 

Η μεταφορά τοξικών αποβλήτων από την περιβαλλοντικά βεβαρυμμένη περιοχή Ξερού και η επεξεργασία των σε παραγωγή νικελίου προσφέρει προοπτική στην δημιουργία μιας δικοινοτικής εταιρείας στην κατασκευή μπαταριών. Και περεταίρω την μεταφορά στο Τ/Κ εργοστάσιο για την ενσωμάτωση των στα ηλεκτρονικά αυτοκίνητα “made in Cyprus”.

 

Η κατασκευή ενός δικοινοτικού κλιβάνου για την καύση των οικιακών στερεών αποβλήτων με προοπτική παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα βοηθήσει επίσης στην αλληλεξάρτηση μεταξύ Τ/Κ και Ε/Κ, όπως το παράδειγμα λειτουργίας του δικοινοτικού βιολογικού σταθμού στην Μια Μηλιά.

 

 

Πηγές-Επεξηγήσεις:

 

  1. Τι είναι Ωρολόγιο: Πληροφορίες, εξήγηση και αποσαφήνιση (2019)

 

 

 

Φώτο Γκάλερι

Image