Η Συμφωνία Σάικς–Πικό υπογράφηκε στις 16 Μαϊου του 1916 στο Λονδίνο, εν μέσω του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, ανάμεσα στη Μεγάλη Βρετανία και τη Γαλλία με τη συναίνεση της Ρωσίας (αγγλικά: Sykes–Picot Agreement, γαλλικά: Accords Sykes-Picot). Ήταν μια μυστική συμφωνία στην οποία εμφανιζόταν χάρτης ο οποίος με ένα περίγραμμα επιστολής απεστάλη από τον Πωλ Καμπόν προς τον Σερ Έντουαρντ Γκρέι στις 9 Μαΐου 1916. Διά της συμφωνίας αυτής μοιράζονταν σε σφαίρες επιρροής και ελέγχου της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας και αρχικά και της Ρωσίας, εδάφη της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στη σημερινή Τουρκία, τη Μέση Ανατολή, το Ιράκ και τη Συρία. Η ονομασία του συμφώνου προέρχεται από τα ονόματα των Μαρκ Σάικς και Φρανσουά Ζωρζ-Πικό, που ήταν οι διπλωμάτες της Μεγάλης Βρετανίας και της Γαλλίας αντίστοιχα και οι οποίοι διαμόρφωσαν τους όρους της συμφωνίας.
Μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία (Οκτώβριος 1917) οι Μπολσεβίκοι ανακάλυψαν το μυστικό αυτό σύμφωνο και το δημοσίευσαν στις 23 Νοεμβρίου του 1917 στις εφημερίδες Izvestia και Pravda. Τρεις ημέρες αργότερα δημοσιεύτηκε και στη βρετανική Guardian.
Οι όροι της Συμφωνίας και η Κύπρος
Οι όροι της συμφωνίας Σάικς- Πικό προέβλεπαν ότι μετά το τέλος του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου: α) η Ρωσία θα αποκτούσε την επαρχία του Ερζερούμ, του Βαν, της Τραπεζούντας και του Μπιλίς β) η Γαλλία θα αποκτούσε τον Λίβανο, τα παράλια της Συρίας, τα Άδανα, την Κιλικία, το Γκαζίαντεπ, την Ούρφα, το Μαρντίν, το Ντιγιάρμπακιρ και την Μοσούλη γ) η Μεγάλη Βρετανία θα αποκτούσε την νότια Μεσοποταμία με τη Βαγδάτη και τα λιμάνια της Χάιφας και της Άκρας (σημερινό Ισραήλ) και δ) η Παλαιστίνη θα ετίθετο υπό διεθνές καθεστώς. Επίσης προέβλεπε ότι στις περιοχές που θα ήταν στη βρετανική και στη γαλλική σφαίρα επιρροής θα σχηματιζόταν μια συνομοσπονδία αραβικών κρατών ή ένα ανεξάρτητο αραβικό κράτος.
Στη συμφωνία Σάικς Πικό αναφέρεται και η Κύπρος. Συγκεκριμένα, η Βρετανία δεσμεύτηκε να μην ξεκινήσει διαπραγματεύσεις για την εκχώρηση της Κύπρου σε οποιαδήποτε τρίτη δύναμη χωρίς την προηγούμενη συγκατάθεση της γαλλικής κυβέρνησης, σε αντάλλαγμα των παραχωρήσεων που της δόθηκαν στην Μέση Ανατολή. Η συμφωνία για την Κύπρο έγινε σε αντάλλαγμα της χρήση από τους Βρετανούς των στρατηγικών λιμανιών Χάιφα και Άκρα για την εξυπηρέτηση του δια θαλάσσης εμπορίου στην Ανατολική Μεσόγειο, και την διασφάλιση παροχής νερού από τους σημαντικούς ποταμούς Τίγρη και Ευφράτη που έλεγχε η γαλλική πλευρά. Ως συνέχεια της συμφωνίας αυτής θα μπορούσε να θεωρηθεί η συνθήκη των Σεβρών που αφορούσε και τον τελικό δαμελισμό της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ωστόσο αυτή κατέρρευσε το 1922. Το κομμάτι της συμφωνίας που αφορά την Κύπρο κατέρρευσε εν αρχή το 1960 διά της συνθήκης Ζυρίχης - Λονδίνου και οριστικά μετά την τουρκική εισβολή του 1974 στην Κύπρο.
Το τέλος της συμφωνίας