Η Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων καθιερώθηκε με πρωτοβουλία των ολλανδικών φιλοζωικών οργανώσεων το 2010 για την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινότητας σχετικά με την τύχη των 600 εκατομμυρίων αδέσποτων ζώων που υπολογίζεται ότι διαβιούν υπό άθλιες συνθήκες στον πλανήτη μας. Οι φιλοζωικές οργανώσεις καλούν τον καθένα μας να υιοθετήσει ένα ζώο ή να συνδράμει προγράμματα και καμπάνιες για την προστασία τους.
Η 4η Απριλίου επιλέχθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Αδεσπότων Ζώων για τρεις λόγους:
Χρονικά είναι ακριβώς στο μέσο της 4ης Οκτωβρίου, που γιορτάζεται ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Είναι ευκολομνημόνευτη ημερομηνία (4/4). Δεν υπάρχει κάποια άλλη άξια λόγου εορτή την ημέρα αυτή.
Οι επιστημονικές έρευνες επιβεβαιώνουν την προσφορά των κατοικίδιων τόσο στην ψυχική όσο και στη σωματική υγεία του ανθρώπου, συμπέρασμα το οποίο αποτελεί ακόμα ένα λόγο ώστε να αναλάβουμε όλοι δράση στο θέμα της προστασίας των αδέσποτων ζώων αλλά και να αναλάβουμε την ευθύνη με την υιοθεσία ενός κατοικίδιου.
Τα αδέσποτα ζώα βιώνουν μια ζωή φτωχή και δυστυχισμένη στους δρόμους αφού συχνά ταΐζονται ανεπαρκώς, υποφέρουν από υπερβολική ζέστη, κρύο και από ασθένειες ενώ ακόμη πιο συχνά κινδυνεύουν από εχθρικά και βίαια άτομα.
Κάθε μέρα στην Κύπρο εντοπίζονται δεκάδες αδέσποτα σκυλιά. Τα πλείστα από αυτά, δηλαδή όσα δεν έχουν απλώς χαθεί, έχουν εγκαταλειφθεί εσκεμμένα από τους ιδιοκτήτες τους, επειδή, αν είναι λαγωνικά, «είναι ανεπαρκή στο κυνήγι», αν είναι νεογέννητα, «είναι πολλά και δεν μπορούν να τα κρατήσουν», αν είναι προχωρημένης ηλικίας ή αν ανήκαν σε μη ενσυνείδητους ιδιοκτήτες, «απλά τα βαρέθηκαν».
Με υπολογισμούς της Φωνής για τα Ζώα της Κύπρου, περίπου 20.000 σκυλιά ανεξαρτήτου ηλικίας θανατώνονται με ευθανασία κάθε χρόνο στη χώρα μας από τις Αρχές και από κάποια καταφύγια λόγω υπερπληθυσμού. Οι εγκαταλελειμμένοι σκύλοι και κουτάβια ανέρχονται σε 170.000 περίπου το χρόνο. Για τις γάτες δεν υπάρχουν ακριβή στοιχεία, καθώς δεν υπάρχουν ούτε τόσα πολλά καταφύγια για αυτές, αλλά οι αριθμοί υπολογίζεται να είναι ακόμη μεγαλύτεροι.