Εύβοια

Image

Νησί της Ελλάδας, το δεύτερο σε έκταση και πληθυσμό μετά την Κρήτη. Η ονομασία του νησιού είναι αρχαιότατη, απαντάται για πρώτη φορά στον Όμηρο και σήμαινε μέρος κατάλληλο για βόσκηση βοδιών. Πρωτύτερα ονομαζόταν Αβαντίς γιατί οι πρώτοι του κάτοικοι εθεωρείτο ότι ήσαν οι Άβαντες, μαζί με τους Κουρήτες. Αργότερα το νησί πήρε και άλλες ονομασίες όπως Έγριπος, Γρυπονήσι, Νεγρεπόντε (=Μαύρο Γεφύρι). Οι κύριες αρχαίες πόλεις του νησιού ήταν η Χαλκίς, η Ερέτρια και η Κύμη.

 

Κατά την Αρχαιότητα αναφέρονται σχέσεις μεταξύ Εύβοιας και Κύπρου. Όπως διασώζεται στα Ἀργοναυτικά του Ορφέως, μια αρχαία μυθολογική παράδοση ήθελε την Κύπρο, την Εύβοια και τη Σαρδηνία να ήταν αρχικά ενωμένες σε μια χώρα που λεγόταν Λυκαονία και που βρισκόταν στα νότια της Μικράς Ασίας. Η Λυκαονία επλήγη κάποτε από τον Ποσειδώνα που στην οργή του επάνω την εκσφενδόνισε στο πέλαγος όπου διασκορπίστηκε και σχημάτισε νησιά, τη Σαρδηνία, την Εύβοια και την Κύπρο:

 

...αὐτάρ κυανοχαῖτα, χολωσάμενος [ο

Ποσειδών] Διί πατρί,

τύψε Λυκαονίην γαίης κρηπῖδα τριαίνῃ 

καί ῥά οἱ  ἀΐγδην σκέδασεν κατ’ ἀπείρονα

πόντον,

νήσους εἰναλίας ἒμεναι∙ τάς οἱ  ὀνόμηναν

Σαρδώ τ’, Εὒβοιαν τ’, ἔπι δ' αὖ Κύπρον

ἠ  νεμόεσσαν...

 

(Ἀργον.. 1286 - 1290).

 

Σε αρχαίες φιλολογικές πηγές αναφέρεται ότι οι Δρύοπες, αρχαίος ελληνικός λαός που κατοικούσε γύρω από τον Παρνασσό, αφού εκτοπίστηκαν από τους Δωριείς, εγκαταστάθηκαν στην Εύβοια και στην Κύπρο. Ο Αθήναιος μαρτυρεί ακόμη ότι Κύπριοι είχαν εγκατασταθεί στην Κύμη της Εύβοιας, όπου θα πρέπει να είχαν σχηματίσει δική τους παροικία. Εξάλλου ο Στέφανος Βυζάντιος γράφει ότι στην Εύβοια υπήρχε μια πόλη που ονομαζόταν Σφήκεια. Την ονομασία αυτή έφερε, κατά τον ίδιο, σε αρχαιότερα χρόνια η Κύπρος, πράγμα που οδηγεί στην υπόθεση ότι η πόλη της Εύβοιας ονομάστηκε έτσι από Κυπρίους που είχαν μεταναστεύσει εκεί, σ’ ανάμνηση της πατρίδας τους.

 

Οι εμπορικές και άλλες επαφές της Κύπρου με την Εύβοια εντάσσονται στις γενικότερες σχέσεις της Κύπρου με το Αιγαίο και την Αττική. Ειδικότερα με την Εύβοια, εμπορικές σχέσεις μαρτυρούνται από αρχαιολογικά ευρήματα τουλάχιστον από την Κυπρογεωμετρική περίοδο (1050 - 725 π.Χ.). Μεταξύ άλλων, ελληνικά γεωμετρικά αγγεία των μέσων του 9ου π.Χ. αιώνα που βρέθηκαν σε τάφους της Αμαθούντος, θεωρείται ότι προήλθαν από την Ερέτρια της Εύβοιας. Πολύ περισσότερα αγγεία από την Ερέτρια καθώς και από άλλες ελληνικές περιοχές, της Αρχαϊκής περιόδου (725 - 475 π.Χ.), βρέθηκαν στην Κύπρο, πράγμα που φανερώνει πολύ πιο πυκνές εμπορικές (και κατ’ ακολουθίαν και άλλες) επαφές της Κύπρου με την Εύβοια και τη λοιπή Ελλάδα μετά τον 8ο π.Χ. αιώνα.

Κυπριακά αγγεία βρέθηκαν επίσης στην Εύβοια.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια