Οι Ίνες είναι κλωστές και αποτυπώνονται σήμερα ως μυϊκές και συνθετικές. Οι συνθετικές ίνες κατασκευάζονται για βιομηχανική χρήση, γνωστές ως ίνες ενισχυμένου μπετόν ή ως οπτικές ίνες, ως προϊόν της νανοτεχνολογίας.
Οι οπτικές ίνες είναι πολύ λεπτά νήματα από πλαστικό ή γυαλί, με διάμετρο μικρότερη των 10μm όπου από μέσα τους μεταδίδονται ψηφιακά δεδομένα υπό μορφή φωτός. Συνήθως τις συναντάμε συγκεντρωμένες σε δέσμες, που σχηματίζουν τα λεγόμενα οπτικά καλώδια. Ένα καλώδιο οπτικών ινών περιέχει μέσα του δεκάδες ή και εκατοντάδες πολύ λεπτές τέτοιες οπτικές ίνες με διάμετρο μικρότερη και από μία τρίχα. Με τις ακτίνες λέιζερ ένα σήμα μπορεί να μεταδοθεί δια μέσου οπτικών ινών σε απόσταση μεγαλύτερη από 50 χλμ1.
Οι οπτικές ίνες χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες, ανάλογα με το αν υποστηρίζουν έναν ή πολλούς ρυθμούς μετάδοσης:
Οι οπτικές ίνες απλού τύπου ή μονοτροπικές ίνες έχουν διαστάσεις μέχρι 10μm. Τα κύματα φωτός ταξιδεύουν σε ευθεία γραμμή και μπορούμε να στείλουμε δεδομένα σε μεγάλες αποστάσεις.
Οι οπτικές ίνες πολλαπλού τύπου ή πολυτροπικές ίνες έχουν διαστάσεις από 50 − 100 μm, είναι πιο "χοντρές" από τις απλού τύπου, αλλά μπορούν να στείλουν ταυτόχρονα, σε ξεχωριστό μονοπάτι, πολλά κύματα φωτός, και έτσι μπορούμε να στείλουμε ταυτόχρονα, τεράστιο όγκο δεδομένων.
Οι οπτικές ίνες έχουν πάρα πολλές εφαρμογές στην καθημερινότητά μας. Χρησιμοποιούνται ευρέως για την φωταγώγηση καταστημάτων αλλά και έργων τέχνης, για τον φωτισμό πισίνων, σε συστήματα αρχιτεκτονικού φωτισμού καθώς επίσης και για βιομηχανικό έλεγχο.
Οι οπτικές ίνες εφαρμόζονται κυρίως στην ιατρική (λέιζερ στις εγχειρήσεις, καυτηριασμούς, φυσιοθεραπείες) και στις τηλεπικοινωνίες (μεταφορά ταυτόχρονα και χωρίς παρεμβολές χιλιάδες τηλεφωνήματα και δεκάδες εκπομπές τηλεοπτικών καναλιών).
Η ΑΤΗΚ (Cyta) φέρνει στην Κύπρο τη νέα γενιά 5G και αποτελεί το επόμενο στάδιο επέκτασης της τεχνολογίας 4G+. Το 5G, η νέα γενιά τεχνολογίας ασύρματου δικτύου θα αλλάξει τις ζωές μας. Είναι αδιαμφισβήτητα η μεγαλύτερη αλλαγή που επιτελείται στην ανθρωπότητα τα τελευταία χρόνια .
Τα δίκτυα 5G αποτελούν την επόμενη γενιά σύνδεσης συσκευών στο διαδίκτυο, προσφέροντας ασύλληπτες ταχύτητες, έως και 100 φορές σε σχέση με το 4G, αλλά και πιο αξιόπιστες συνδέσεις σε διάφορες συσκευές, πέραν των κινητών, PC ή tablet, όπως οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα, μηχανήματα εργαστηρίων, χειρουργικά ρομπότ κ.α. Το 5G μπορεί να διαχειριστεί 1.000 φορές μεγαλύτερο όγκο δεδομένων απ’ ότι το σημερινό 4G.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει εγκρίνει την κοινή εργαλειοθήκη μέτρων μετριασμού στις 19.01.2020, που συμφωνήθηκε από τα κράτη μέλη της ΕΕ για την αντιμετώπιση των κινδύνων για την ασφάλεια που σχετίζονται με την ανάπτυξη των δικτύων 5G, της πέμπτης γενιάς δικτύων κινητών επικοινωνιών .
Μέσω της εργαλειοθήκης, τα κράτη μέλη δεσμεύονται να κάνουν μαζί τα επόμενα βήματα βάσει αντικειμενικής αξιολόγησης των προσδιορισθέντων κινδύνων και αναλογικών μέτρων μετριασμού. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δρομολογεί σχετικές δράσεις στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και ζητεί να εφαρμοστούν κάποια βασικά μέτρα έως τις 30 Απριλίου 2020.
Η αναγκαιότητα της ένταξης του νέου πυλώνα “επανένωση οικοσυστήματος τώρα“ απαιτεί την εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την ανάπτυξη των δικτύων 5G, της πέμπτης γενιάς δικτύων κινητών επικοινωνιών και στην Τ/Κ κοινότητα, ούτως ώστε να ενταχθεί στην ενιαία αγορά, αφού η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο την τεχνολογική κυριαρχία της.
Πηγές-Επεξηγήσεις: