Φραγκούδης Επαμεινώνδας

Image

Εκπαιδευτικός και διανοούμενος. Γιος του αγωνιστή Γιάγκου Φραγκούδη. Γεννήθηκε κατά το πρώτο μισό του 19ου αιώνα και πέθανε το 1892. Σπούδασε στη γνωστή Ιόνιον Ακαδημία της Κέρκυρας.

 

Στην Κύπρο επέστρεψε ως γραμματέας του ελληνικού υποπροξενείου της Λάρνακας. Το 1848 ανέλαβε τη διεύθυνση της Ελληνικής Σχολής Λευκωσίας, μέχρι το 1854. Προστατευόμενος του τότε αρχιεπισκόπου Κύπρου Κυρίλλου Α', και σύμβουλός του. Το 1854 (Φεβρουάριος) μετά την έναρξη του Κριμαϊκού πολέμου, κυκλοφόρησαν στην Κύπρο επαναστατικού περιεχομένου φυλλάδια (επαναστατικά κείμενα, ποιήματα και προκηρύξεις) με τον γενικό τίτλο Εἷς οἰωνός ἄριστος ἀμύνεσθαι περί πάτρης, με την υπογραφή κάποιου Χαρικλέους. Οι τότε τουρκικές αρχές της Κύπρου θορυβήθηκαν ιδιαίτερα κι απέδωσαν τα φυλλάδια αυτά (που τυπώθηκαν στην Αθήνα) στον Επαμεινώνδα Φραγκούδη που βρέθηκε σε μεγάλο κίνδυνο. Σε πολύ δύσκολη θέση βρέθηκε κι ο αρχιεπίσκοπος Κύριλλος Α', με προτροπή του δε ο Φραγκούδης (που διέμενε στην Αρχιεπισκοπή) εγκατέλειψε την Κύπρο. Πήγε τότε στην Κωνσταντινούπολη όπου κι εγκαταστάθηκε, κι όπου εξέδωσε το 1856-1857 το περιοδικό Θελξινόη. Αργότερα εγκαταστάθηκε στο Βουκουρέστι όπου εργάστηκε ως καθηγητής σε ανώτερες σχολές και ύστερα στο εκεί Πανεπιστήμιο. Μεταξύ άλλων, διετέλεσε μεταφραστής του υπουργείου Εξωτερικών της Ρουμανίας και δάσκαλος των παιδιών του βασιλιά της Ρουμανίας στην Ελληνική Σχολή του Βουκουρεστίου.

 

Υπήρξε συνεργάτης εφημερίδων (Ἀμάλθεια και Ἐφημερίς της Σμύρνης, Νέα Ἡμέρα της Τεργέστης, Ἡ Ἓνωσις Ερμουπόλεως· στην τελευταία δημοσίευσε το 1855 σε συνέχειες το ιστορικό διήγημά του Οἱ Βαχαβίται). Ασχολήθηκε με την ποίηση και τη λαογραφία, ιδίως τη συλλογή και καταγραφή των δημοτικών τραγουδιών. Εκδομένα έργα του:

 

  1. Ὁ   Θέρσανδρος (μυθιστόρημα, 1874, Αθήνα).
  2. Πανηγυρικός τῶν ὑπέρ πίστεως καί πατρίδος ἀγωνισαμένων (1863, Βουκουρέστι).
  3. Λόγος εἰς τό ἱερόν καί δημοφιλές μνημόσυνον τῶν ἐν Κρήτῃ  ὑπέρ πίστεως καί πατρίδος πεσόντων, ἐκφωνηθείς τῇ 27ῃ Νοεμβρίου 1864 (Βουκουρέστι).
  4. Λόγοι ἐπιτάφιοι εἰς Παναγιώτην Τριανταφυλλίδην (μαζί με τον Μπάρτα Τριανταφύλλου, Βουκουρέστι, 1863).

 

Εξέδωσε επίσης και κυκλοφόρησε ένα ζωγραφικό πίνακα που είχε κάμει ο ίδιος, με τίτλο Τό Ἀρκάδι ἀνατινασσόμενον, τις δε εισπράξεις διέθεσε υπέρ των επαναστατημένων Κρητών.

 

Πηγή: 

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια