Εσπεριδοειδή

Image

Τα εσπεριδοειδή αποτελούσαν και αποτελούν βασικά είδη καλλιέργειας στην Κύπρο, στην οποία καλλιεργούνταν, σύμφωνα προς τις υπάρχουσες πληροφορίες, από τα μεσαιωνικά χρόνια. Αποτελούν, επίσης, σημαντικό εξαγωγικό είδος της γεωργικής παραγωγής του νησιού.

 

Γενικά: Τα εσπεριδοειδή είναι δικότυλα, διχλαμυδικά φυτά της τάξης των τερεβινθωδών, τα οποία αποτελούν το κυριότερο γένος της οικογένειας των ρουτιδών, της υποοικογένειας των νεραντζοειδών. Τα σπουδαιότερα είδη του γένους των εσπεριδοειδών, που έχουν αξία σαν καλλιεργήσιμα φυτά, είναι τα εξής: πορτοκαλιά, λεμονιά, μανταρινιά, βοτρυόκαρπος (γκρέιπφρουτ), φράπα, νεραντζιά, κιτριά, περγαμοντιά, λυμετιά και λουμιά. Τα εσπεριδοειδή είναι ιθαγενή των θερμών χωρών της Ασίας, Μαλαισίας, Ινδικού αρχιπελάγους, Κίνας και Ινδοκίνας. Σήμερα καλλιεργούνται σ’ όλες τις τροπικές και υποτροπικές χώρες της υδρογείου, καθώς και στις παραμεσόγειες χώρες (Ελλάδα, Ιταλία, Ισπανία, Ισραήλ, Μαρόκο, Τυνησία, Κύπρο κ.α.).

 

Τα εσπεριδοειδή είναι φυτά που ευδοκιμούν σε χώρες με ελαφρά ή αμμώδη εδάφη και γλυκό, μαλακό κλίμα χωρίς απότομες αλλαγές της θερμοκρασίας. Δεν αντέχουν σε χαμηλές θερμοκρασίες και γι’ αυτό βασικά αναπτύσσονται σε παραθαλάσσιες περιοχές ή στο εσωτερικό σε μικρή απόσταση από τις ακτές. Αγαπούν ιδιαίτερα τις χώρες με ζεστό και υγρό κλίμα και τοποθεσίες προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους.

 

Οι καρποί των εσπεριδοειδών και ιδιαίτερα του λεμονιού είναι πλούσιοι σε βιταμίνη C, καθώς επίσης σε βιταμίνες Α,Β,Ρ. Οι καρποί της πορτοκαλιάς, της μανταρινιάς και του βοτρυόκαρπου (γκρέιπφρουτ) χρησιμοποιούνται επίσης για την παρασκευή χυμών. Εξάλλου η φλούδα της πορτοκαλιάς και της μανταρινιάς περιέχει αιθέρια έλαια που χρησιμοποιούνται για την παρασκευή χυμών και γλυκών.

 

Η παγκόσμια παραγωγή εσπεριδοειδών είναι περίπου 40 εκατομμύρια τόνοι. Οι χώρες με τη μεγαλύτερη παραγωγή είναι οι ΗΠΑ, η Ισπανία, η Ιταλία, το Ισραήλ, οι χώρες της Β. Αφρικής και η Ελλάδα και καλύπτουν το 80% της παγκόσμιας παραγωγής.

 

Πηγή:

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image