Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ιδρύθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1976 ύστερα από πρωτοβουλία του τότε Γενικού Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) Ανδρέα Χριστοφίδη, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη ύπαρξης εθνικού πρακτορείου ειδήσεων στην Κύπρο.
Το 1976, ο Ανδρέας Χριστοφίδης ανέθεσε στον Ανδρέα Χατζήπαπα, δημοσιογράφο στο ΡΙΚ, να αποστέλλει καθημερινά ένα δελτίο ειδήσεων στα αγγλικά στο REUTERS και στο Non-Aligned News Agencies Pool.
Το 1984, το ΚΥΠΕ επέκτεινε τις δραστηριότητές του, προσλαμβάνοντας δημοσιογράφους και άλλο προσωπικό και εξασφάλισε μετάφραση και διανομή των ειδήσεων του και σε άλλες γλώσσες επιπρόσθετα από τα αγγλικά.
Το 1989, η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε το Νόμο για τη λειτουργία του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων ως ημικρατικού οργανισμού με πλήρη δημοσιογραφική ανεξαρτησία.
Σύμφωνα με το Νόμο, το ΚΥΠΕ διοικείται από επταμελές Διοικητικό Συμβούλιο αποτελούμενο κυρίως από διακεκριμένους επαγγελματίες των ΜΜΕ. Το Συμβούλιο απαρτίζεται από εκπροσώπους του Υπουργού Εσωτερικών, της Ένωσης Συντακτών, του Συνδέσμου Εκδοτών Εφημερίδων και Περιοδικών, του ΡΙΚ και του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.
Αποστολή του ΚΥΠΕ, ως δημόσια υπηρεσία ενημέρωσης, είναι η ενημέρωση της κοινής γνώμης στην Κύπρο και στο εξωτερικό, για ευρύ φάσμα θεμάτων που αφορούν την Κύπρο. Με βάση το Νόμο, το ΚΥΠΕ είναι ανεξάρτητος, αυτόνομος και αδέσμευτος οργανισμός, δεν επηρεάζεται ή δέχεται επιδράσεις που να θέτουν υπό αμφισβήτηση την πληρότητα, ακρίβεια ή αντικειμενικότητα των ειδήσεων που μεταδίδει και σε καμία περίπτωση δύναται να τεθεί υπό τον έλεγχο ή να προάγει ή να εξυπηρετεί τα συμφέροντα οιασδήποτε πολιτικής, κομματικής, οικονομικής ή άλλης ομάδας.
Στο πλαίσιο της αποστολής του, το Πρακτορείο μεταδίδει ειδήσεις στα ελληνικά και αγγλικά έναντι συνδρομής και στα τουρκικά και αραβικά, σε ελεύθερη πρόσβαση. Διαθέτει Φωτογραφική Υπηρεσία (ημέρας και αρχείου), η οποία εμπλουτίζεται συνεχώς με φωτογραφίες της κυπριακής, ελλαδικής και διεθνούς επικαιρότητας.
Το ΚΥΠΕ αποτελεί βασική πηγή πληροφόρησης των ανά τον κόσμο διπλωματικών αποστολών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Οι ειδήσεις του αξιοποιούνται από αυτές για ενημέρωσης κυβερνητικών αξιωματούχων, βουλευτών και άλλων προσωπικοτήτων, καθώς και για έκδοση δελτίων Τύπου σε διάφορες γλώσσες.
Το ΚΥΠΕ μεταδίδει τέσσερις εκπομπές (περίληψη ειδήσεων 24ώρου, Επισκόπηση Κυπριακού Τύπου, Επισκόπηση Τουρκοκυπριακού Τύπου, Δελτίο Δραστηριότητας Αποδήμων), που απευθύνονται σε ομογενειακές οργανώσεις και ομογενειακά ΜΜΕ σε διάφορες χώρες.
Το 1996 ήταν μια σημαντική χρονιά για την ανάπτυξη του ΚΥΠΕ. Τη χρονιά αυτή εγκαθιδρύθηκε υπηρεσία ελληνικών ειδήσεων, για να εξυπηρετήσει τις ανάγκες ιδιωτικών πλέον ΜΜΕ στην Κύπρο. Επίσης, το ΚΥΠΕ δημιούργησε τη δική του ιστοσελίδα στο Διαδίκτυο.
Ορόσημο στην ιστορία του ΚΥΠΕ αποτελεί η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας το 1996 με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ), η οποία εξασφάλισε στο ΚΥΠΕ το πρώτο του ηλεκτρονικό σύστημα επεξεργασίας και μετάδοσης ειδήσεων.
Το 2002, το ΚΥΠΕ εισήγαγε τις ειδήσεις στην τουρκική, την υπηρεσία μετάδοσης ανακοινώσεων Τύπου και τη δική του φωτογραφική υπηρεσία που προσφέρει φωτογραφίες της κυπριακής, ελλαδικής και διεθνούς επικαιρότητας.
Το 2005, το ΚΥΠΕ άρχισε συνεργασία με την Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου προσφέροντας ειδήσεις για την υπηρεσία WAP υπό το γενικό τίτλο VODAFONE LIVE.
Το 2012, το ΚΥΠΕ, μέσα στο πλαίσιο της αναβάθμισης των υπηρεσιών του κατασκεύασε τρεις νέες ιστοσελίδες στα ελληνικά, τουρκικά και αγγλικά, παρέχοντας στους συνδρομητές ένα καινούργιο και ευέλικτο περιβάλλον εργασίας.
Στο πλαίσιο της πολιτικής ανοίγματος προς τον πολίτη, το 2012 άρχισε η μετάδοση ελληνικού δελτίου ειδήσεων με τίτλο "ΔΕΚΑ" και αγγλικού δελτίου ειδήσεων με τίτλο "CNA NEWS". Προσφέρει επίσης την Υπηρεσία Μετάδοσης Ανακοινώσεων Τύπου έναντι συνδρομής και την Υπηρεσία Χρήσιμων Πληροφοριών.
Το 2014, το ΚΥΠΕ έκανε αισθητή την παρουσία του στα μέσω κοινωνικής δικτύωσης, facebook και twitter.
Το 2015 το ΚΥΠΕ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, εισήγαγε τις εφαρμογές στην κινητή τηλεφωνία (mobile applications).
Την ίδια χρονιά το ΚΥΠΕ δημιούργησε τη δική του υπηρεσία video και εγκαινίασε το δικό του τηλεοπτικό στούντιο.
Το 2016, δημιούργησε νέες ιστοσελίδες πολύ πιο ευέλικτες και προσαρμοστικές προς όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές.
Το 2017, το ΚΥΠΕ άρχισε την αποστολή ειδήσεων στην αραβική γλώσσα.
Πέρα από το δημοσιογραφικό και άλλο προσωπικό στα κεντρικά γραφεία στη Λευκωσία, το ΚΥΠΕ έχει αναπτύξει ένα δίκτυο ανταποκριτών στις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και στα κατεχόμενα και σε σημαντικά κέντρα λήψης αποφάσεων στο εξωτερικό (Αθήνα, Βρυξέλλες, Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Κωνσταντινούπολη). Ανατίθενται επίσης σε δημοσιογράφους του ΚΥΠΕ ειδικές αποστολές στο εξωτερικό, για κάλυψη σημαντικών επισκέψεων του Προέδρου της Δημοκρατίας και αξιωματούχων του κράτους, καθώς και σημαντικών αποστολών της Βουλής.
Το ΚΥΠΕ έχει υπογράψει συμφωνίες και πρωτόκολλα συνεργασίας με: Αρχή Ραδιοτηλεόρασης Κύπρου (ΑΡΚ), Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ), Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, Αρχή Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού (ΑνΑΔ), Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο (ΚΕΒΕ), Πανεπιστήμιο Κύπρου, Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, Πανεπιστήμιο Frederick, Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Πανεπιστήμιο Νεάπολις Πάφου, Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κύπρου, Κυπριακή Ακαδημία Δημόσιας Διοίκησης (ΚΑΔΔ), Θεατρικό Οργανισμό Κύπρου (ΘΟΚ), Ίδρυμα Προώθησης Έρευνας (ΙΠΕ), Κυπριακή Ολυμπιακή Επιτροπή (ΚΟΕ), Ινστιτούτο Κύπρου (ΙΚυ).
Το ΚΥΠΕ έχει εμπορικές συμφωνίες με τα πρακτορεία ειδήσεων Reuters, AFP και TASS, καθώς και συμφωνίες συνεργασίας με τα πρακτορεία ΑΠΕ (Ελλάδα), SANA (Συρία), XINHUA (Κίνα), ANSA (Ιταλία), IRΝΑ (Ιράν), APS (Αλγερία), ΑΤΑ (Αλβανία), AGERPRES (Ρουμανία), PRENSA LATINA (Κούβα), TANJUG (Σερβία), UKRINFORM (Ουκρανία), EFE (Ισπανία), ΒΤΑ (Βουλγαρία),YONHAP (Νότιος Κορέα), ΜΕΝΑ (Αίγυπτος), QNA (Κατάρ), MTI (Ουγγαρία),NNA (Λίβανος), TELAM (Αργεντινή),BUANEWS (Νότιος Αφρική), WAFA (Παλαιστινιακή Εθνική Αρχή), MAP (Μαρόκκο), Armenpress (Αρμενία), KUNA (Κουβέιτ), BNA (Μπαχρέιν), ΟΝΑ (Ομάν).
Το ΚΥΠΕ είναι μέλος του Παγκόσμιου Κογκρέσου Πρακτορείων Ειδήσεων (WCNA), της Ευρωπαϊκής Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων (ΕΑΝΑ), της Συμμαχίας Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (ΑΜΑΝ), της Ένωσης Πρακτορείων Ειδήσεων Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΑΒΝΑ-SEE) και της 'Ενωσης Πρακτορείων Ειδήσεων Μαύρης Θάλασσας (BSANNA), όπου αναπτύσσει πλούσια δράση από διάφορα αξιώματα.