Η 15η Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης Γονέων με Καρκινοπαθή Παιδιά (ICCCPO), για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης σχετικά με τις παιδικές νεοπλασίες (καρκίνο).
Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Ποσοστό 70% – 80% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού. Κάθε μέρα εκτιμάται ότι περίπου 20 παιδιά πεθαίνουν από καρκίνο στην Ευρώπη.
Στην Κύπρο τα συνολικά ποσοστά θανάτων σε παιδιά με καρκίνο στην Κύπρο είναι από τα χαμηλότερα παγκοσμίως και συγκρίνονται ευνοϊκά με τις πλέον ανεπτυγμένες χώρες. Στην Κύπρο λειτουργεί από το 1989 η Παιδογκολογική - Παιδοαιματολογική Κλινική, όπου εργάζονται επί μονίμου βάσεως τέσσερεις Ιατρικοί Λειτουργοί, με εξειδίκευση στην Ογκολογία, Αιματολογία και Ανοσολογία του παιδιού και του εφήβου (Παιδογκολόγοι - Παιδοαιματολόγοι) , επτά Ιατροί Παιδοχειρουργοί και εικοσιπέντε εξειδικευμένοι Νοσηλευτές.
Επιπλέον, η Υπηρεσία Ψυχολογίας και Ψυχιατρικής στο Μακάρειο Νοσοκομείο παρέχει στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους. Κάποιοι από τους Ψυχολόγους και Ψυχιάτρους της εν λόγω Υπηρεσίας, έχουν εξειδικευτεί στα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν τα καρκινοπαθή παιδιά, οι έφηβοι και οι γονείς τους.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου (2020), στην Κύπρο εμφανίζονται 43 νέα περιστατικά από 0-19 ετών, βάσει του πληθυσμιακού αρχείου για τον παιδικό καρκίνο που τηρεί η Παιδογκολογική/Παιδοαιματολογική Κλινική στο Μακάρειο Νοσοκομείο σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας. Η διαχείριση των περιστατικών αυτών χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά αποτελεσματικότητας και αξιοποίηση όλης της σύγχρονης γνώσης και θεραπευτικής καινοτομίας. Σε ό,τι αφορά τα ποσοστά ίασης, στην Κύπρο έχουμε τα εξής στοιχεία: Οξεία λεμφοβλαστική λευχαιμία - πέραν του 80%, Λεμφώματα - πέραν 95%, Κακοήθεις εγκεφαλικοί όγκοι - 50%-60%.