Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής

Image

Κάθε χρόνο στις 6 Φεβρουαρίου, έχει καθιερωθεί από τον ΟΗΕ και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας η Παγκόσμια Ημέρα κατά της Κλειτοριδεκτομής. Ο ακρωτηριασμός των γυναικείων γεννητικών οργάνων έχει τις ρίζες του στις ανισότητες μεταξύ των φύλων και στις ανισορροπίες της εξουσίας – και τις διατηρεί, αποκλείοντας τα κορίτσια και τις γυναίκες από τις ευκαιρίες αξιοποίησης των δικαιωμάτων τους και από το πλήρες δυναμικό τους. Η πράξη αυτή αποτελεί ένδειξη υποταγής της γυναίκας στο μελλοντικό της σύζυγο και υπολογίζεται ότι 200 εκατομμύρια γυναίκες και κορίτσια, σήμερα, έχουν υποστεί αυτή την επιβλαβή πρακτική. Και κάθε χρόνο, περίπου 4 εκατομμύρια κορίτσια βρίσκονται σε κίνδυνο.

 

Σκοπός της συγκεκριμένης ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του διεθνούς κοινού και ιδιαίτερα των Αφρικανών για τη βάρβαρη αυτή πρακτική, που προσβάλλει τα ανθρώπινα δικαιώματα και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία της γυναίκας.

 

Η κλειτοριδεκτομή είναι ο ευνουχισμός των γεννητικών οργάνων των γυναικών. Η συγκεκριμένη πρακτική ακολουθείται κυρίως στις μουσουλμανικές χώρες της Αφρικής, χωρίς να υπάρχει καμία αναφορά στο Κοράνι. Η κλειτοριδεκτομή έχει αναφερθεί ορισμένες φορές ακόμη και στους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς.

Ο Ηρόδοτος αναφέρει ότι τον 5ο αιώνα π.Χ. οι Φοίνικες, οι Χετταίοι και οι Αιθίοπες έκαναν κλειτοριδεκτομή στα κορίτσια τους, ενώ ο Στράβων στους ελληνιστικούς χρόνους την ονόμασε «γυναικεία περιτομή».