Γαλλία- Εθνική Εορτή

Image

H 14η Ιουλίου καθιερώθηκε ως εθνική εορτή της Γαλλίας και συνδυάζει  την επισημότητα στρατιωτικών παρελάσεων με την εορταστική ατμόσφαιρα των χρών και βεγγαλικών. Στις 14 Ιουλίου 1789 πραγματοποιήθηκε η κατάληψη της Βαστίλης, μιας φοβερής φυλακής, σύμβολο της αυθαιρεσίας και της καταπίεσης του λαού. Αυτήν την ιστορική μέρα, που σηματοδοτεί την έναρξη της Γαλλικής Επανάστασης, τιμούν οι Γάλλοι κάθε χρόνο.

 

Η κατάληψη της Βαστίλης


Το ξεκίνημα της γαλλικής Επανάστασης, βρίσκει το Παρίσι σε μεγάλη αναστάτωση. Το πρωΐ της 14ης Ιουλίου, ο λαός του Παρισιού παίρνει τα όπλα και κατευθύνεται προς ένα παλιό βασιλικό κάστρο, την Βαστίλη, που λειτουργούσε σαν φυλακή. Μετά από αιματηρούς πυροβολισμούς, καταλαμβάνει το φρούριο και ελευθερώνει τους φυλακισμένους που ήταν μέσα.

Στη Βαστίλη κρατούνταν όσοι αμφισβητούσαν το βασιλιά, ακόμα και ευγενείς. Ο Βολταίρος αποτελεί χαρακτηριστικό παράδειγμα εκπροσώπου του Διαφωτισμού, ο οποίος φυλακίστηκε εκεί. Η απαρχή της Γαλλικής Επανάστασης εξέφρασε την επιθυμία των γάλλων πολιτών για αλλαγή του καθεστώτος της απόλυτης μοναρχίας, με τον βασιλιά Λουδοβίκο τον ΙΣΤ' να είναι ο εκφραστής του. H ανερχόμενη αστική τάξη,  η οποία συμπεριελάμβανε εμπόρους, τραπεζίτες, υπαλλήλους και βιομηχάνους επιχειρηματίες, με σύνθημα "Ελευθερία, Ισότητα, Αδελφοσύνη", ήταν ο εκφραστής της Επανάστασης. Η άλωση της Βαστίλης αποτελεί την πρώτη νίκη του γαλλικού λαού κατά ενός συμβόλου του Παλαιού Καθεστώτος. Το κτίριο της Βαστίλης κατεδαφίστηκε πλήρως τους μήνες που ακολούθησαν.

Η ημερομηνία της πτώσης της Βαστίλης, που σήμαινε για τη Γαλλία το τέλος της βασιλικής αυθαιρεσίας, καθιερώθηκε από το 1880 ως εθνική γιορτή της Γαλλίας.

Η γιορτή της 14ης Ιουλίου γνωρίζει πάντα μεγάλη επιτυχία. Στο Παρίσι, η παραδοσιακή στρατιωτική παρέλαση στα Ηλύσια Πεδία αποτελεί αντικείμενο σχολαστικής προετοιμασίας. Σε όλες τις πόλεις γίνονται χοροί, φωταγωγίες και βεγγαλικά.

 

Πολιτικό σύστημα

 

Η Γαλλία έχει κοινοβουλευτικό σύστημα με δύο σώματα. Το κοινοβούλιο αποτελείται από την Εθνοσυνέλευση (Assemblée nationale: 577 βουλευτές που εκλέγονται με γενικές εκλογές για μία πενταετία) και τη Γερουσία (Sénat: 348 γερουσιαστές που εκλέγονται από ένα σώμα εκλεκτόρων για μία εξαετία. Το ήμισυ του σώματος ανανεώνεται ανά τριετία). Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται με άμεση καθολική ψηφοφορία για μία πενταετία. Μπορεί να ασκήσει δύο μόνο διαδοχικές θητείες. Ο Πρόεδρος είναι ο αρχηγός του κράτους. Διαθέτει σημαντικές πολιτικές εξουσίες και διορίζει τον Πρωθυπουργό από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Η Γαλλία έχει επίσης υπερπόντια διαμερίσματα και εδάφη με ειδικό καθεστώς εντός της Γαλλικής Δημοκρατίας.

 

Εκλογική ενηλικιότητα: 18 έτη, μη υποχρεωτική ψήφος

Εθνική εορτή: 14 Ιουλίου (επέτειος της κατάληψης της Βαστίλης — 1789)

Συνολική έκταση: 633 186 km2

Επίσημη γλώσσα: γαλλική

Πληθυσμός: 66,4 εκατ. (2016)

Ημερομηνία προσχώρησης: 1957 (ιδρυτικό κράτος μέλος, Συνθήκη της Ρώμης)

Αριθμός ευρωβουλευτών: 74

 

Φώτο Γκάλερι

Image