Η εκκλησία αγίας Μαρίνας Ξυλοτύμπου βρίσκεται 300 μ. περίπου δυτικά του δρόμου Λάρνακας - Δεκέλειας - Άχνας. Είναι καμαροσκέπαστη και κτίσθηκε στα τέλη του 14ου αιώνα. Η καμάρα της εκκλησίας είναι οξυκόρυφη και πατά σε δυο οξυκόρυφα σφενδόνια που στηρίζονται σε προβόλους στον βόρειο και τον νότιο τοίχο. Σε μεταγενέστερα χρόνια η αψίδα της εκκλησίας κατεδαφίσθηκε και η εκκλησία επεκτάθηκε στ’ ανατολικά. Στο σημείο που ενώνεται η προσθήκη με την αρχική εκκλησία υπάρχει πλατύ σφενδόνιο πολύ αμελούς κατασκευής.
Η αρχική εκκλησία ήταν κατάγραφη. Επανειλημμένα όμως ασβεστοχρίσματα σε νεότερα χρόνια και φωτιές που άναβαν βοσκοί στο εσωτερικό της εκκλησίας για να ζεσταίνονται τον χειμώνα είχαν ως συνέπεια την κάλυψη και το μαύρισμα των τοιχογραφιών, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η αναγνώρισή τους. Τοιχογραφίες σώζονται σήμερα στην καμάρα και τα ψηλότερα τμήματα του βόρειου και του νότιου τοίχου πολύ μαυρισμένες και δυσδιάκριτες. Η καμάρα ήταν διαιρεμένη σε τέσσερις ζώνες, ανά δύο στο νότιο και βόρειο μισό. Η πιο ψηλή ζώνη φαίνεται ότι ήταν μερικώς αφιερωμένη στη ζωή της Θεοτόκου. Σήμερα διασώζονται τμήματα της Γέννησης της Θεοτόκου και τα Εισόδια της Θεοτόκου στο ανατολικό τμήμα του νότιου μισού της καμάρας. Πιο κάτω σώζονται η Γέννηση του Χριστού, αρκετά κατεστραμμένη, και η Υπαπαντή. Στο κεντρικό τμήμα της καμάρας σώζονται τμήματα της Σταύρωσης και του Ενταφιασμού του Χριστού πάνω και οι Μυροφόρες μπροστά στο Κενό Μνημείο και η εις Άδου Κάθοδος κάτω. Στο δυτικότερο τμήμα της καμάρας σώζονται δυο μισοκατεστραμμένες σκηνές από τις οποίες η μια εικονίζει τη σφαγή των Νηπίων στη Βηθλεέμ.
Στο ανατολικό τμήμα του βόρειου μισού της καμάρας διακρίνεται η Βάπτιση του Χριστού, πάνω, και δυο αδιάγνωστες σκηνές κάτω. Δυτικότερα, αν και διασώζονται οι τοιχογραφίες, είναι καλυμμένες με παχύ στρώμα καπνιάς ώστε να είναι αδύνατο να διακριβωθούν. Κομμάτια από τοιχογραφίες διακρίνονται και κάτω από τα ασβεστοχρίσματα.
Δοκιμαστικός καθαρισμός απέδειξε ότι οι τοιχογραφίες είναι πολύ καλής τέχνης με έντονη την ανάμνηση της παλαιολόγειας τέχνης και με κάποια δυτική επίδραση.
Στον χώρο της εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας ιδρύθηκε το 1996 (εγκαίνια) μοναστήρι αφιερωμένο στους αγίους Ραφαήλ, Ειρήνη και Νικόλαο. Η εκκλησίας της Αγίας Μαρίνας αποτελεί σήμερα τμήμα του μοναστηριού αυτού (δες λήμμα Ραφαήλ και Μαρίνας Αγίων μοναστήρι).