Παναγία, Κιβισίλι

Image

Η εκκλησία στο χωριό Κιβισίλι στην επαρχία Λάρνακας είναι του τύπου του μονόκλιτου με τρούλλο κτισμένη με αδρά πελεκημένους πωρόλιθους. Στη μέση είναι ο κύριος Ναός του τύπου Σταυροειδούς εγκεκριμένου σε τρούλο που χρονολογείται το 1100 μ.χ. Το αριστερό κλήτος είναι τύπου καμαροσκέπαστου και χρονολογείται γύρω στο 1300μ.Χ. Δεν είναι γνωστό αν το παρεκκλήσι αυτό είναι λατινικό, όπως υποθέτει ο R. Gunnis.

Στα δεξιά αφάπτονται τρία διαδοχικά δωμάτια τα οποία χρονολογούνται γύρω στο 1500μ.Χ. Κάτω από την εκκλησία σύμφωνα με την παράδοση υπάρχει σπήλαιον, πιθανόν η πρώτη εκκλησία.

 

Ο ναός ήταν αγιογραφημένος αλλά σήμερα σώζονται μόνο μερικά σπαράγματα. Το εικονοστάσι έχει αγιογραφηθεί από τον Θεοφάνη από την Καισαρεία της Μικράς Ασίας. Ο ίδιος ζωγράφος ζωγράφισε τις εικόνες του Χριστού, του Προδρόμου και του Ιωάννη του Θεολόγου, όπως και τις εικόνες της «Μεγάλης Δεήσεως» και του Δωδεκαόρτου. Στον Ναό υπάρχουν δυο αποθησαυρισμένες εικόνες. Η μια είναι της Παναγίας Ελεούσης (Τζιβισιλιώτησας) και η δεύτερη είναι η εικόνα της Κοιμήσεως της Θεοτόκου.

 

Διασώζονται μέχρι σήμερα οι κρατήρες (ζώνες), οι οποίες σύμφωνα με την ιερή παράδοση, μητέρες που δεν μπορούν να τεκνοποιήσουν ή έχουν προβλήματα κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης φέρνουν ως τάμα στην Παναγία μια ζώνη ή κάτι πολύτιμο για αυτούς.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια