Χρυσόστομος Β' Αρχιεπίσκοπος

Image

Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστιανιανής και πάσης Κύπρου-Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου από τον Σεπτέμβριο του 2006. Στον αρχιεπισκοπικό θρόνο διαδέχθηκε τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Α΄. Μέχρι και την εκλογή του ως αρχιεπισκόπου, είχε υπηρετήσει ως επίσκοπος Πάφου από τον Φεβρουάριο του 1978. Στον θρόνο Πάφου είχε επίσης διαδεχθεί τον Χρυσόστομο Α΄, όταν εξελέγη αρχιεπίσκοπος τον Νοέμβριο του 1977.

 

Ο Χρυσόστομος Β' (κατά κόσμον Ηρόδοτος Δημητρίου) γεννήθηκε στις 10 Απριλίου 1941 στο χωριό Τάλα της επαρχίας Πάφου. Μετά την αποφοίτησή του από το δημοτικό σχολείο του χωριού του, εισήχθη ως δόκιμος στο μοναστήρι του Αγίου Νεοφύτου. Από το μοναστήρι στάλθηκε για φοίτηση στο Ελληνικό Γυμνάσιο Πάφου, από το οποίο κι αποφοίτησε το 1963. Στις 3 Νοεμβρίου 1963 χειροτονήθηκε σε διάκονο από τον τότε χωρεπίσκοπο Τρεμιθούντος Γεώργιο. Τον ίδιο χρόνο ανέλαβε ως έφορος του μοναστηριού του Αγίου Νεοφύτου και στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι το 1968. Το 1968 πήγε στην Αθήνα, όπου και σπούδασε θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

 

Ολοκλήρωσε τις σπουδές του το 1972, οπότε κι επέστρεψε στην Κύπρο και στις 19 Οκτωβρίου του ίδιου χρόνου εξελέγη ηγούμενος του μοναστηριού του Αγίου Νεοφύτου. Χειροτονήθηκε τότε σε πρεσβύτερο και εγκαθιδρύθηκε σε ηγούμενο στις 12 Νοεμβρίου 1972, από τον τότε αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ'. Στο αξίωμα του ηγουμένου υπηρέτησε μέχρι την εκλογή του σε επίσκοπο.

Στον επισκοπικό θρόνο της Πάφου εξελέγη στις 25 Φεβρουαρίου 1978. Χειροτονήθηκε κι εγκαθιδρύθηκε την επόμενη ημέρα.

 

Κατά τη διάρκεια της μακράς ασθένειας του αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Α΄ (6 χρόνια περίπου), ο Πάφου Χρυσόστομος, ως ο πρώτος στην ιεραρχία μητροπολίτης, τον αντικαθιστούσε χρησιμοποιώντας τον τίτλο του προεδρεύοντος της Ιεράς Συνόδου. Μετά την τιμητική παύση του ασθενούντος αρχιεπισκόπου από διευρυμένη σύνοδο την οποία συγκάλεσε ο οικουμενικός πατριάρχης Βαρθολομαίος (Μάιος, 2006), ο Πάφου Χρυσόστομος ανέλαβε κανονικά ως τοποτηρητής, προκειμένου να διενεργήσει εκλογές προς ανάδειξη νέου αρχιεπισκόπου. Ο ίδιος προβλήθηκε και ως υποψήφιος, ενώ υποψηφιότητα έθεσαν και άλλοι τρεις ιεράρχες, ο Κιτίου Χρυσόστομος, ο Λεμεσού Αθανάσιος και ο Κύκκου Νικηφόρος. Η προεκλογική περίοδος χαρακτηρίστηκε από ένταση και, ως ένα βαθμό, φανατισμό, από οξείες αντιπαραθέσεις και ζωηρότατο ενδιαφέρον του ίδιου του λαού.

 

Κατά τις αρχιεπισκοπικές εκλογές, στην πρώτη ψηφοφορία, ο Κύκκου Νικηφόρος εξασφάλισε τις περισσότερες ψήφους στην κάλπη των 100 Γενικών Αντιπροσώπων (46), έναντι 45 του μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου και 9 του μητροπολίτη Πάφου Χρυσοστόμου. Στην κάλπη των 31 εξ οφίκιο εκλεκτόρων, ο Πάφου Χρυσόστομος πήρε 12 εκλέκτορες, έναντι 11 του Νικηφόρου και 7 του μητροπολίτη Λεμεσού, ενώ υπήρξε και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Στη δεύτερη ψηφοφορία, ο Αθανάσιος εξασφάλισε 48 Γενικούς Αντιπροσώπους και 3 εξ οφίκιο, ο Νικηφόρος 46 Γενικούς Αντιπροσώπους και 12 εξ οφίκιο, και ο Χρυσόστομος 6 Γενικούς Αντιπροσώπους και 16 εξ οφίκιο. Υποψήφιοι στην τρίτη ψηφοφορία ήταν ο Χρυσόστομος, που είχε τις περισσότερες ψήφους από την κάλπη των εξ οφίκιο και ο Αθανάσιος, που είχε την πλειοψηφία στην κάλπη των Γενικών Αντιπροσώπων. Στην τρίτη ψηφοφορία στις 5 Νοεμβρίου 2006, ο Πάφου Χρυσόστομος εξασφάλισε 73 ψήφους και εξελέγη αρχιεπίσκοπος, έναντι 57 του μητροπολίτη Λεμεσού. Υπήρξε και μία άκυρη ψήφος.

 

Στον θρόνο της Πάφου τον Χρυσόστομο διαδέχθηκε λίγο αργότερα ο χωρεπίσκοπος Αρσινόης Γεώργιος.

 

Η τελετή ενθρόνισης του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου B’, έλαβε χώρα στις 12 Νοεμβρίου 2006, στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννη Λευκωσία. Στην τελετή, παραχωρήθηκαν στον Χρυσόστομο B’ τα αυτοκρατορικά προνόμια, τα οποία δόθηκαν για πρώτη φορά στον  Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Ανθέμιο  τον 5ο αιώνα από τον βυζαντινό αυτοκράτορα Ζήνωνα. Ειδικότερα, ο Κιτίου Χρυσόστομος, ο πρεσβύτερος των Ιεραρχών, παραχώρησε στον νέο αρχιεπίσκοπο, τα εξής προνόμια:

 

  1. να υπογράφει με κόκκινο μελάνι
  2. να φορά πορφυρό μανδύα
  3. να κρατεί, αντί της επισκοπικής ράβδου, αυτοκρατορικό σκήπτρο.

 

Στην τελετή ενθρόνισης παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων Γρηγόριος και ο Μητροπολίτης Σασίμων Γεννάδιος, ως εκπρόσωποι του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου. Την Εκκλησία της Ελλάδος εκπροσώπησε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, Χριστόδουλος. Επίσης, παρέστησαν εκπρόσωποι όλων των Ορθοδόξων Πατριαρχείων και των Αυτοκεφάλων Εκκλησιών.

 

Επίσης, στην τελετή ενθρόνισης παρευρέθησαν ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο πρόεδρος της Βουλής, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, υπουργοί, επίσημοι της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και εκπρόσωποι από την ελληνική κυβέρνηση.

 

Λαός και κλήρος επευφήμησαν το νέο Αρχιεπίσκοπο, αναφωνώντας «Άξιος- Άξιος».

 

Ο Αρχιεπίσκοπος στον λόγο ενθρόνισης τόνισε πως η Εκκλησία θα συνεργαστεί και θα αγωνιστεί στο πλευρό της κυβέρνησης σ’ όλους τους τομείς. Η Εκκλησία θα βρίσκεται στο πλευρό του κλήρου και του ποιμνίου. Σαφέστερα, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως «η Αρχιεπισκοπή δεν είναι φρούριο απόρθητο, εντός του οποίου θα εγκλεισθεί ο Αρχιεπίσκοπος» και συνέχισε λέγοντας πως «η Αρχιεπισκοπή θα είναι το κατ’ εξοχήν σπίτι σας, στο οποίο ελεύθερα θα μπορείτε να προσέρχεστε».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί πως η Τάλα υποδέχτηκε τον νέο Αρχιεπίσκοπο μετά Βαΐων και κλάδων, αμέσως μετά την εκλογή του στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ

Παρατίθεται χαρακτηριστικό απόσπασμα από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», με ημερομηνία 6 Νοεμβρίου 2006:

 

«Με κωδωνοκρουσίες και πανηγύρια, η Πάφος υποδέχθηκε ψες τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο το Β’. Την ίδια ώρα γύρω στις οκτώ το βράδυ, στην πλατεία της γενέτειράς του, Τάλας, στήθηκε γλέντι με σούβλες και μπόλικη ζιβάνα. Γιόρτασαν για την ανάδειξη του άξιου τέκνου της μικρής κοινότητας, στον αρχιεπισκοπικό θρόνο. Το όνειρό του, ότι Χρυσόστομος θα είναι ο νέος Αρχιεπίσκοπος, βγήκε αληθινό».

 

Κατά το διάστημα που ο Χρυσόστομος Β΄ αντικαθιστούσε τον ασθενούντα Χρυσόστομο Α΄, εργάστηκε ιδίως  για τη διευθέτηση όλης της οικονομικής αταξίας που είχε επικρατήσει στην Αρχιεπισκοπή. Μία από τις πρώτες προτεραιότητες του νέου αρχιεπισκόπου υπήρξε η ουσιαστική αναδιοργάνωση της Εκκλησίας της Κύπρου, με τη δημιουργία αρκετών νέων αρχιερατικών θρόνων αλλά και την απονομή τιμητικών τίτλων επισκόπων και χωρεπισκόπων. Τούτο προωθήθηκε για δύο λόγους. Αφενός για καλύτερη και πληρέστερη λειτουργία της Εκκλησίας και αφετέρου για να αποκτήσει η Εκκλησία της Κύπρου δική της πλήρη Ιερά Σύνοδο, προκειμένου να μπορεί να αυτοδιοικείται πλήρως (και τούτο, επειδή, βάσει των ιερών κανόνων, υπάρχουν αποφάσεις που για να ληφθούν απαιτείται πλήρης Σύνοδος από πέραν των 12 ιεραρχών). Μέχρι και τα μέσα του επόμενου χρόνου, 2007, έγιναν οι προβλεπόμενες κατά περιφέρεια εκλογές και αναδείχθηκαν όλοι οι νέοι ιεράρχες, ενώ εξελέγησαν από τη Σύνοδο και νέοι χωρεπίσκοποι.

 

Ο Κύπρου Χρυσόστομος Β είναι ένας ιεράρχης που έχει πάντα το θάρρος της γνώμης του και γι αυτό δέχθηκε κατά καιρούς και έντονη κριτική. Σε συνδυασμό με τα θρησκευτικά του καθήκοντα εξέφρασε κατά καιρούς έντονες θέσεις στο Κυπριακό αλλά και για την οικονομία (Βίντεο WebTv Politis)  στην οποία ο ίδιος έχει πάντα ενεργό ανάμειξη.  Κατά τα τελευταία χρόνια της αρχιερατείας του είχε σοβαρές περιπέτειες με την υγεία του. Για πρώτη φορά διαγνώσθηκε με καρκίνο το 2017, ενώ καθ' όλη τη διάρκεια αυτών των χρόνων μετέβη αρκετές φορές στο εξωτερικό για χειρουργικές επεμβάσεις και θεραπείες. Υποβλήθηκε σε θεραπεία για τον καρκίνο αλλά και σε αρκετές επεμβάσεις για προβλήματα που αντιμετωπίζει με την σπονδυλική του στήλη.

 

Πέθανε το πρωί της Δευτέρας 7 Νοεμβρίου 2022.

 

 

Πηγή:

  1. Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image
Image