Σωματείο του Παραλιμνίου που προήλθε στα 1944 από την ένωση του φιλαθλητικού Συλλόγου «Ηρακλής» (ο οποίος είχε ιδρυθεί το 1936) και του Αναγνωστηρίου Παραλιμνίου.
Σκοπός του σωματείου είναι η ηθική, εθνική, κοινωνική, πνευματική και σωματική προαγωγή των μελών του και η ψυχαγωγία τους.
Στην αρχή η Ένωσις Νέων Παραλιμνίου ασχολείτο μόνο με τον κλασικό αθλητισμό. Στη συνέχεια δημιούργησε ποδοσφαιρική ομάδα που συμμετείχε σε διάφορα πρωταθλήματα της περιοχής. Το 1965 η ποδοσφαιρική ομάδα του σωματείου εντάχθηκε στην Β' κατηγορία της ΚΟΠ. Το 1969 ανακηρύχθηκε πρωταθλήτρια και ανήλθε στην Α' κατηγορία, όπου αγωνίζεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα. Η ομάδα της Ενώσεως Νέων Παραλιμνίου αγωνίστηκε τέσσερις φορές στον τελικό του κυπέλλου Κύπρου, χωρίς όμως να κατορθώσει να το κατακτήσει (1974, 1975, 1981, 1983). Αγωνίστηκε ωστόσο στο κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης δυο φορές (1981 και 1983), διότι η αντίπαλός της στον τελικό του κυπέλλου Κύπρου και στις δυο περιπτώσεις, η Ομόνοια, αγωνίστηκε στο κύπελλο πρωταθλητριών Ευρώπης. Στην πρώτη συμμετοχή της στο κύπελλο κυπελλούχων η Ένωσις Νέων Παραλιμνίου αντιμετώπισε την Βάσας Βουδαπέστης, την οποία νίκησε 1-0 στο Παραλίμνι, αλλά από την οποία ηττήθηκε στον επαναληπτικό αγώνα στη Βουδαπέστη 8-0. Στον δεύτερό της αγώνα στο ίδιο κύπελλο, η κυπριακή ομάδα αγωνίστηκε με την Μπέβερεν Βελγίου από την οποία ηττήθηκε 4-2 στο Παραλίμνι και 3 0 εκτός έδρας. Η Ένωσις Νέων Παραλιμνίου επρόκειτο να αγωνιστεί και το 1974 στο κύπελλο κυπελλούχων Ευρώπης, αλλά η συμμετοχή της ματαιώθηκε λόγω της τουρκικής εισβολής. Η ομάδα αγωνίστηκε επίσης δυο φορές στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ (1975 και 1976). Και τις δυο φορές αγωνίστηκε με ομάδες της Δυτικής Γερμανίας, την Ντούισμπουργκ από την οποία έχασε 7-1 και 3-2, και την Κάιζερλαουτερν από την οποία επίσης ηττήθηκε 3-1 και 8-0.
Το σωματείο είχε εντάξει στο δυναμικό του ομάδες πετόσφαιρας, καλαθόσφαιρας, στίβου και γυναικών ποδοσφαίρου.
Εκτός από την αθλητική δραστηριότητα, καλλιεργεί άλλες εκδηλώσεις πολιτιστικού και κοινωνικού περιεχομένου, και διατηρεί χορευτικό συγκρότημα.
Κατά τη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα του 1955-59 τα αποδυτήρια του γηπέδου της Ενώσεως Νέων Παραλιμνίου έγιναν οπλαποθήκες της ΕΟΚΑ και ορμητήριο αγωνιστών. Μετά από ενέδρα που στήθηκε κοντά στο γήπεδο, οι Βρετανοί το κατεδάφισαν. Το γήπεδο ξανακατασκευάστηκε μετά το 1959 και σε ένα σύγχρονο στάδιο με χορτοτάπητα και ηλεκτροφωτισμό. Από το 1996 η έδρα της ομάδας είναι το Δημοτικό Στάδιο Παραλιμνίου «Τάσος Μάρκου».
Τα χρώματα του σωματείου είναι το ουρανί, το βυσσινί και το άσπρο.