Ενιαίο Εθνικό Μέτωπο

Image

Πολιτικός συνασπισμός με επικεφαλής τους δεξιούς δημάρχους πόλεων και κωμοπόλεων της Κύπρου, που ιδρύθηκε το 1949 με σκοπό την προώθηση του εθνικού ζητήματος της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.

 

Μετά τις δημοτικές εκλογές του 1949, που συνέπεσαν με τον διορισμό νέου κυβερνήτη της Κύπρου, του σερ Άντριου Ράιτ (10 Μαϊου 1949), οι διαφωνίες της ελληνικής κυπριακής Δεξιάς και Αριστεράς εις ό,τι αφορούσε την πορεία του Κυπριακού ζητήματος, συνεχίστηκαν. Ο κυβερνήτης Ράιτ διαδέχθηκε τον κυβερνήτη λόρδο Γουίνστερ ο οποίος είχε αποτύχει να δώσει λύση στο Κυπριακό με την αποτυχία της λεγόμενης διασκεπτικής συνελεύσεως που είχε καλέσει και στην οποία οι δεξιοί είχαν αρνηθεί να συμμετάσχουν ενώ οι αριστεροί μετέσχαν. Κατά τις δημοτικές εκλογές του 1949 υπερίσχυσαν οι εθνικόφρονες υποψήφιοι στις πόλεις Λευκωσία (Δέρβης), Πάφο (Γαλατόπουλος) και Κερύνεια (Χαρ. Δημητριάδης). Επίσης, δεξιοί δήμαρχοι εξελέγησαν και σε πολλές κωμοπόλεις. Στις πόλεις Λεμεσό, Αμμόχωστο και Λάρνακα εξελέγησαν αριστεροί δήμαρχοι (Κ. Παρτασίδης, Α. Αδάμαντος και Λ. Σανταμάς αντιστοίχως).

 

Στις 2 Ιουνίου 1949 συνήλθαν στη Δημοτική Βιβλιοθήκη της Λευκωσίας οι δεξιοί δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι των πόλεων Λευκωσίας, Κερύνειας και Πάφου, καθώς και της Λαπήθου, του Καραβά, της Κυθρέας, του Λευκονοίκου, της Αθηένου, της Ακανθούς, των Λευκάρων και της Πόλης Χρυσοχούς. Στη σύσκεψη μετείχαν και άλλοι παράγοντες από τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Αμμόχωστο και την Μόρφου. Αποτέλεσμα της συνάντησης ήταν η απόφαση για σύμπηξη Ενιαίου Εθνικού Μετώπου με σκοπό την προώθηση του ενωτικού αγώνα. Σχετικό ενωτικό ψήφισμα ενεκρίθη και απεστάλη στην αγγλική κυβέρνηση, ενώ παράλληλα και οι αριστεροί δήμαρχοι και άλλοι παράγοντες της Αριστεράς ενέκριναν σε χωριστή σύσκεψη και απέστειλαν στο Λονδίνο δικό τους ενωτικό ψήφισμα.

 

Λίγο αργότερα (στις 23 Ιουλίου 1949) έγινε νέα διευρυμένη σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων της Παναγροτικής Ενώσεως Κύπρου (ΠΕΚ) και άλλων, οπότε απεφασίσθη η ίδρυση ευρύτερου σώματος, με τους ίδιους σκοπούς, που ονομάστηκε ΣΕΚΑ (Συντονιστική Επιτροπή Κυπριακού Αγώνος).