Με τον τίτλο αυτό κυκλοφόρησαν στην Κύπρο πέντε εφημερίδες:
1) Το πρώτο «Ἐλεύθερον Βῆμα» ήταν εβδομαδιαία εφημερίδα που κυκλοφόρησε στη Λευκωσία το 1904. Εκδότης και διευθυντής ήταν ο Ιωάννης Κ. Επαινετός. Η εφημερίδα έζησε δυο μόνο χρόνια.
2) Με τον ίδιο τίτλο κυκλοφόρησε στην Αμμόχωστο το 1922 άλλη εβδομαδιαία εφημερίδα από τον Ιωάννη Σ. Δικωμίτη, που ήταν και ο εκδότης της σατιρικής εφημερίδας «Κόπανος». Από τις 18 Φεβρουαρίου 1923 το «Ἐλεύθερον Βῆμα» και ο «Κόπανος» κυκλοφορούσαν εναλλάξ, έγιναν δηλαδή δεκαπενθήμερες. Η εφημερίδα ήταν μικρού μεγέθους (45X30 εκ.), σχήματος τετράστηλου (πλάτος στήλης 6 εκ.) και τετρασέλιδη. Εκτυπωνόταν στο τυπογραφείο «Βαρώσια», στην Αμμόχωστο. Από τις 31 Μαρτίου 1923 μέχρι τις 19 Μαϊου 1923, η εφημερίδα εκτυπωνόταν στο τυπογραφείο «Μουσών», στη Λευκωσία, που είχε σαν συνέπεια να βελτιώσει την εκτύπωση της και να προσθέσει στον τίτλο της Ἐφημερίς Πολιτική, φιλολογική καί τῶν Εἰδήσεων. Από τις 26 Μαϊου 1923, η εφημερίδα επανήλθε στο τυπογραφείο «Βαρώσια», με αποτέλεσμα να υστερεί ως προς την ποιότητα του χάρτη, την εκτύπωση και τη γενική της εμφάνιση. Από τον Μάιο του 1923, το «Ἐλεύθερον Βῆμα» έγινε Ἑβδομαδιαία Πολιτική Ἐφημερίς. Σε μεταγενέστερο στάδιο συγχωνεύθηκε με τον «Κόπανο», γι’ αυτό στον τίτλο της προστέθηκε ο υπότιτλος Ἡ Μόνη Ἀνεξάρτητος Πολιτικοσατυρική Ἐφημερίς. Η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσΉ της το 1930, αφού έζησε εννέα σχεδόν χρόνια και κυκλοφόρησε 425 φύλλα. Με την πυκνή και πύρινη αρθρογραφία του ο Ι.Σ. Δικωμίτης στηλίτευε τους βουλευτές του Νομοθετικού Σώματος, την Εκκλησία και την αποικιοκρατική κυβέρνηση για τα κακώς κείμενα και φρονημάτιζε το λαό στα εθνικά ιδεώδη.
3) Με τίτλο «Ἐλεύθερον Βῆμα» και υπότιτλο Ἑβδομαδιαῖαι Φιλολογικαί καί Πολιτικαί Ἐκδόσεις κυκλοφόρησε στις 29 Δεκεμβρίου 1951 στη Λευκωσία εβδομαδιαία εφημερίδα με εκδότη και διευθυντή τον Ανδρέα Ν. Γάβρη. Η εφημερίδα ήταν εξασέλιδη, είχε μικρό μέγεθος (43X28 εκ.) και σχήμα εξάστηλο (πλάτος στήλης 4 1/2 εκ.). Δεν ήταν ειδησεογραφική και περιλάμβανε επετειακά θέματα (θρησκευτικά και εθνικά), ήθη, έθιμα και παραδόσεις, ιστορικά, επιστημονικά και λογοτεχνικά θέματα. Η ζωή της εφημερίδας ήταν σύντομη.
4) Με τον ίδιο τίτλο και με υπότιτλο Ἀνεξάρτητος Ἑβδομαδιαία Ἐφημερίς, κυκλοφόρησε στη Λευκωσία στις 18 Φεβρουαρίου 1962 εβδομαδιαία εφημερίδα από τον Νίκο Αβραάμ, που ήταν ιδιοκτήτης και διευθυντής της. Στην αρχή η εφημερίδα είχε μεγάλο μέγεθος (61X42 εκ.), σχήμα οκτάστηλο (πλάτος στήλης 4 1/2 εκ.) και ήταν εξασέλιδη. Ύστερα, όμως, από τις δυο πρώτες εκδόσεις το μέγεθός της μίκρανε (56X40 εκ.) και προστέθηκε και δεύτερο χρώμα (γαλάζιο ή συνήθως κόκκινο). Περιλάμβανε ενδιαφέρουσες πληροφορίες για τα πρώτα χρόνια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η ζωή της εφημερίδας ήταν σύντομη. Ανέστειλε την έκδοσή της στις 25.7.1962, αφού κυκλοφόρησε 20 φύλλα.
5) Η τελευταία εφημερίδα με τον ίδιο τίτλο, και με υπότιτλο Ἀνεξάρτητη Ἑβδομαδιαία Ἐφημερίδα, έκανε την εμφάνισή της στις 9 Σεπτεμβρίου 1968. Η εφημερίδα εκδιδόταν από την εταιρεία «Δημοσιότης Λτδ» και είχε διευθυντή τον Κώστα Ν. Χατζηκωστή. Κυκλοφορούσε κάθε Δευτέρα, είχε μεγάλο μέγεθος (60X43 εκ.) και ήταν εννεάστηλη (πλάτος στήλης 4 εκ.). Ξεκίνησε με 12 σελίδες, συνέχισε ως οκτασέλιδη και αργότερα έγινε εξασέλιδη. Ήταν εφημερίδα με παλμό και δικό της στιλ, ελεύθερη, αδέσμευτη και ανεξάρτητη. Περιλάμβανε πλούσια και νευρώδη αρθρογραφία και σχολιογραφία, εκτεταμένη ειδησεογραφία (τοπική και ξένη) και είχε οικονομικές, λογοτεχνικές, θεατρικές, καλλιτεχνικές και αθλητικές στήλες. Η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της στις 28 Δεκεμβρίου 1970, αφού έζησε τρία χρόνια και κυκλοφόρησε 108 φύλλα. Η συμβολή της στην ορθή και αντικειμενική ενημέρωση του αναγνωστικού της κοινού υπήρξε σημαντική.