Δασική έκταση 541,5 εκταρίων (4.048 σκαλών) στην κατεχόμενη χερσόνησο της Καρπασίας, βορειοδυτικά του Ριζοκαρπάσου στη διοικητική έκταση του οποίου περιλαμβάνεται. Πήρε το όνομά του από το μοναστήρι της Παναγίας Ελεούσας που βρισκόταν 3 χμ. στα νοτιοδυτικά του και από το οποίο σώζεται σήμερα η εκκλησία.
Βλέπε λήμμα: Παναγία Ελεούσα, Ριζοκάρπασο
Τα σύνορα του δάσους συμπίπτουν με το ρυάκι Σκονάς στα βόρεια και με το ρυάκι Ασπροκόλυμπος στα νότια. Στα δυτικά, εκτείνεται μέχρι τον κόλπο Ροννά. Το πιο ψηλό σημείο του δάσους είναι η κορφή Χαλαστά (102 μ.). Το ανάγλυφο γενικά παρουσιάζει μια κλίση προς τη θάλασσα.
Η περιοχή του δάσους αποτελείται από πρόσφατες αλλουβιακές αποθέσεις της Ολόκαινης γεωλογικής περιόδου, πάνω στις οποίες αναπτύχθηκαν ανεμογενή εδάφη και καυκάλλες. Δέχεται μια μέση ετήσια βροχόπτωση περί τα 475 χιλιοστόμετρα. Τα κυριότερα είδη βλάστησης του δάσους είναι οι αόρατοι, τα πεύκα και οι σχίνοι. Υπάρχουν επίσης αγριελιές και αγριοχαρουπιές.
Μερικά πεύκα του δάσους έχουν μια κλίση του κορμού προς το έδαφος, και γι’ αυτό συνδέθηκαν από την τοπική λαϊκή παράδοση με την κοντινή εκκλησία της Παναγίας. Τα πεύκα αυτά είναι γνωστά ως τα γονατιστά πεύκα της Παναγίας Ελεούσας.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια