Ακρωτήρι στην επαρχία Πάφου, δίπλα στο σημερινό ξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας. Το χωριό Πέγεια απέχει απ' αυτό περί τα 7 χμ. ενώ η πόλη της Πάφου 19 χμ. Ακριβώς απέναντι από το Δρέπανον βρίσκεται το μικρό νησάκι του Αγίου Γεωργίου* το οποίο είναι σημειωμένο στους τοπογραφικούς χάρτες με την ονομασία Γερόνησος.
Μια πολύ μικρή έκταση γύρω από το ακρωτήρι είναι ακαλλιέργητη ενώ πολύ κοντά στο εσωτερικό, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου της Πέγειας, η εύρεση υπογείων νερών συνέβαλε στη δημιουργία κήπων από λαχανικά, μπανάνες, εσπεριδοειδή και αμπέλια, που φυτεύτηκαν κατά τα τελευταία χρόνια. Ο σχίνος, το κύριο άγριο φυτό της αρχικής φυσικής βλάστησης, εξακολουθεί να φυτρώνει πληθωρικά στην περιοχή.
Ο κύριος παράγων για τη διαμόρφωση του ακρωτηρίου είναι το σχετικά ανθεκτικό στη θαλάσσια διάβρωση πέτρωμα του ασβεστολιθικού ψαμμίτη που το περιβάλλει.
Κατά καιρούς, το ακρωτήρι Δρέπανον πήρε διάφορα ονόματα, όπως ακρωτήρι των Χελιδονιών και κάβο Μαλούντα. Ωστόσο η ονομασία Δρέπανον υφίστατο από τα αρχαία χρόνια. Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος (Γεωγραφική Ὑφήγησις, 5, 14. 1-2), αναφέρει κυπριακό ακρωτήρι με την ονομασία Δρέπανον, το οποίο τοποθετεί όμως μεταξύ Παλαιπάφου και Κουρίου, εννοώντας πιθανότατα το σημερινό ακρωτήρι Άσπρο*. Ο Στράβων δεν αναφέρει το Δρέπανον. Ο Ησύχιος αναφέρει κυπριακή πόλη με την ονομασία Τεγησσός, σε περιοχή ομωνύμου ακρωτηρίου, που ο Αθ. Σακελλάριος ταυτίζει με το σημερινό Δρέπανον.