Αντζουλάτος Ιάκωβος

Image

Επίσκοπος Πάφου από το 1910 μέχρι το 1929. Γεννήθηκε στην Πάτμο στις 2 Μαρτίου 1872 και πέθανε στην Πάφο από συγκοπή τα Χριστούγεννα του 1929. Νεαρός κατετάγη ως δόκιμος στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου στην Πάτμο, και εκεί χειροτονήθηκε διάκονος. Στη συνέχεια φοίτησε στην Αθήνα, στη Ριζάρειο Σχολή και στη Θεολογική Σχολή του αθηναϊκού Πανεπιστημίου, της οποίας κι ανακηρύχθηκε προλύτης.

 

Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του πήγε τo 1901 στην Αλεξάνδρεια όπου υπηρέτησε στο εκεί πατριαρχείο με τον βαθμό του αρχιμανδρίτη. Στις 19 Φεβρουαρίου 1910 εκλέγηκε μητροπολίτης Πάφου και χειροτονήθηκε στη Λευκωσία στις 7 Μαρτίου 1910. Υπηρέτησε ως μητροπολίτης Πάφου μέχρι το τέλος της ζωής του.

 

Η εκλογή του Αντζουλάτου ως μητροπολίτη Πάφου, καθώς και του αρχιμανδρίτη του πατριαρχείου Ιεροσολύμων Μελετίου Μεταξάκη ως μητροπολίτη Κιτίου, εντασσόταν στις προσπάθειες αναδιοργάνωσης κι ανασυγκρότησης της κυπριακής Εκκλησίας μετά από 10 ολόκληρα χρόνια διαμάχης, διχασμού και παθών, καταστάσεων που απετέλεσαν το λεγόμενο αρχιεπισκοπικό ζήτημα (1900-1910). Το ζήτημα αυτό ήταν η διαμάχη των δυο μητροπολιτών Κιτίου Κυρίλλου Παπαδοπούλου και Κυρήνειας Κυρίλλου Βασιλείου ως προς την διαδοχή του αρχιεπισκόπου Σωφρονίου που πέθανε το 1900. Το αρχιεπισκοπικό ζήτημα που για μια δεκαετία συντάραξε όχι μόνο την κυπριακή Εκκλησία αλλά κι ολόκληρο τον κυπριακό Ελληνισμό, έληξε το 1910 με συμβιβασμό των δυο Κυρίλλων.

 

Ο Ιάκωβος Αντζουλάτος, που διακρινόταν για την αγάπη του προς την εκκλησιαστική τάξη και πειθαρχία, συνέβαλε σε πολύ μεγάλο βαθμό στην κατασίγαση των παθών και στη συμφιλίωση των κληρικών αλλά και των δυο αντιπάλων μερίδων του λαού, των Κιτιακών και των Κυρηνειακών. οπαδών των δυο αντιστοίχων Κυρίλλων.

 

Μετά τον θάνατο του ενός των δυο Κυρίλλων, του Κυρίλλου Β', ο Αντζουλάτος ανέλαβε ως τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου και χειρίστηκε με σύνεση το όλο θέμα της εκλογής του δεύτερου Κυρίλλου ως αρχιεπισκόπου Κυρίλλου Γ'. Ως τοποτηρητής του αρχιεπισκοπικού θρόνου ανέλαβε και λίγο αργότερα, για δυο χρόνια (1918-1920), αναπληρώνοντας τον αρχιεπίσκοπο Κύριλλο Γ' που επικεφαλής πρεσβείας απουσίασε στο Λονδίνο και στο Παρίσι για προώθηση του Κυπριακού ζητήματος.

 

Ο Αντζουλάτος διαδέχθηκε στο θρόνο Πάφου  τον μητροπολίτη Επιφάνιο που πέθανε το 1898, κι αφού για 12 χρόνια ο μητροπολιτικός θρόνος παρέμεινε κενός. Εργάστηκε και πέτυχε ν' ανυψώσει οικονομικά τη μητρόπολή του, ενδιαφέρθηκε ιδιαίτερα για την εκπαίδευση, έκτισε σχολεία στην περιφέρειά του, ανακαίνισε το μητροπολιτικό μέγαρο, ξανάκτισε το ερειπωμένο μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων, επιδιόρθωσε αρκετές άλλες εκκλησίες και εγκαινίασε τακτικά κηρύγματα στην επαρχία Πάφου. Δικό του έργο είναι και τα μαρμάρινα προπύλαια του γυμναστηρίου Κτήματος (Πάφου).

Φώτο Γκάλερι

Image