Σύγχρονος Ελλαδίτης διπλωμάτης που υπηρέτησε ως πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο από το τέλος του 1974 (διορίστηκε στη θέση αυτή μετά το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας και την τουρκική εισβολή που το ακολούθησε), μέχρι το 1979. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)
Στη συνέχεια διορίστηκε ως μόνιμος αντιπρόσωπος της Ελλάδας στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών. Στη θέση αυτή υπηρέτησε μέχρι το 1986.
Τόσο ως πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο στην πιο κρίσιμη φάση της νεότερης ιστορίας του νησιού που σημαδεύτηκε με την τεραστίων διαστάσεων τραγωδία της εισβολής των Τούρκων, όσο και ως αντιπρόσωπος της χώρας στον ΟΗΕ, ο Δούντας πρόσφερε σημαντικές υπηρεσίες στην Κύπρο και στον ελληνισμό της. Αρχικά, ως πρέσβης, συνεργάστηκε στενά με τον πρόεδρο Μακάριο στο έργο της ανόρθωσης και ανασύστασης της Κυπριακής Δημοκρατίας. (Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος -Αρχείο ΡΙΚ)
Αργότερα, από τη θέση του στα Ηνωμένα Έθνη, εργάστηκε για την καλύτερη προώθηση των δικαίων της Κύπρου. Στη συνέχεια παραιτήθηκε λόγω διαφωνίας επί των ελλαδικών χειρισμών για το Κυπριακό και συνέχισε, ως ιδιώτης, να εκφράζει τις δικές του θέσεις με άρθρα και δημοσιεύσεις.
Μέσα από τις θέσεις που εξέφραζε ο Μιχάλης Δούντας εξέφραζε την άποψη εναντίον οποιουδήποτε συμβιβασμού τύπου Ομοσπονδίας, προκρίνοντας ως στάση την αγωνιστική αναμονή. Το λεγόμενο Δόγμα Δούντα (Βλέπε συνέντευξη του) υιοθετήθηκε ως προσέγγιση από μια σειρά κόμματα στην Κύπρο, κυρίως από το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ. Το Δόγμα Δούντα απέκτησε στην Κύπρο θερμούς υποστηρικτές, οι οποίοι θεωρούσαν την γραμμή του πατριωτική, αλλά και πολέμιους οι οποίοι τον θεωρούσαν στείρα απορριπτικό με την γραμμή του να οδηγεί μέσω της παρέλευσης του χρόνου στην εμπέδωση των τετελεσμένων της Εισβολής και εν τέλει στη Διχοτόμηση της Κύπρου.
Στην Κύπρο ο Δούντας υπηρέτησε και κατά το διάστημα πριν από το πραξικόπημα κατά του Μακαρίου, ως σύμβουλος στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Λευκωσία. Κατά το διάστημα αυτό, κατά το οποίο στην Ελλάδα κυβερνούσε η στρατιωτική χούντα, ο Δούντας συνεργαζόταν κρυφά με τον πρόεδρο Μακάριο και ενίσχυε τον τελευταίο στον αγώνα του για να αντιμετωπίσει τα πλοκάμια της χούντας που απλώνονταν απειλητικά προς την Κύπρο.
Ο Μιχάλης Δούντας πέθανε στις 2 Δεκεμβρίου 2006.