Δουλαππάρης

Image

Cisticola juncidis. Οικογένεια: Sylviidae. Είναι το μικρότερο πουλί της οικογένειάς του που απαντάται στην Κύπρο όπου και ζει μόνιμα. Μόνιμα ζει και σε όλες τις άλλες χώρες όπου απαντάται, χωρίς να μεταναστεύει.

 

Το χρώμα του είναι βαθύ καφέ με κοκκινωπές ραβδώσεις στο άνω μέρος του κορμιού του. Βαθύ καφέ, πολύ ευδιάκριτο, είναι και το μέρος που ενώνεται με την ουρά. Η κοιλιά είναι ασπριδερή και τα φτερά της ουράς, που ανοίγουν σαν φυσερό ιδίως όταν πετά, έχουν μαυρόασπρα στίγματα με άσπρη την άκρη τους.

 

Ο δουλαππάρης ζει συνήθως κοντά σε νερά των ποταμών, σε καλαμιές και παραλίες, σε θάμνους κοντά στο έδαφος, και δύσκολα φαίνεται. Κατά την άνοιξη εκεί που φωλιάζει αρέσκεται να κάνει θεαματικά πετάγματα στον αέρα. Ενώ βρίσκεται ψηλά, κάνει βουτιές κυκλικές προς τα κάτω, που θυμίζουν την περιστροφική κίνηση που έκαναν οι υφάντρες όταν γύριζαν το χερούλι του δουλαππιού, γι' αυτό και στην Κύπρο ονόμασαν το πουλί αυτό δουλαππάρην. Κτίζει τη φωλιά του περί τα 25 εκατοστόμετρα από το έδαφος. Η φωλιά του μοιάζει σαν μπουκάλα με το στόμιό της να βλέπει προς τον ουρανό. Γεννά 4 - 6 αυγά χρώματος γαλάζιου με καφέ στίγματα. Εάν πλησιάσει κάποιος τη φωλιά του, τότε πετιέται από τους θάμνους στον αέρα, αρχίζει να κάνει πάνω - κάτω τις βουτιές του και να κελαηδά με το στερεότυπο κελαήδημά του που είναι ένα μονότονο ζιτ - ζιτ - ζιτ...

 

Εκτός από την Κύπρο, απαντάται και στις άλλες μεσογειακές χώρες, την Ισπανία, τη Γαλλία, την Ιταλία, την πρώην Γιουγκοσλαβία, την Ελλάδα, τη Μικρά Ασία, τα νησιά της Μεσογείου, τον Λίβανο, τον Ισραήλ, την Αίγυπτο. Στην Κύπρο, σε μεγάλους αριθμούς απαντάται στην περιοχή του Συριανοχωριού και του Ακρωτηρίου. Τρέφεται αποκλειστικά με μικρά έντομα. Το μέγεθός του φτάνει τα 10 εκατοστόμετρα.

Φώτο Γκάλερι

Image
Image