Σημαντικός λαϊκός ποιητής. Γεννήθηκε στο χωριό Κοντέα της Μεσαορίας το 1918. Άσκησε το επάγγελμα του γεωργού αλλά υπήρξε και ψάλτης. Στη ψαλτική μαθήτευσε κοντά στο Γιάγκο Σουρουλλά και τον Σ. Τομπόλη. Υπήρξε επίσης δεξιοτέχνης στο πιδκιαύλιν, καθώς και κατασκευαστής πιδκιαυλιών. Κατά τον πόλεμο του 1974 έχασε ένα από τα 6 παιδιά του, τον Αντώνη, που έπεσε μαχόμενος στην Κερύνεια. Ο ίδιος προσφυγοποιήθηκε και κατέληξε στο χωριό Μαντριά της επαρχίας Πάφου.
Η ποίηση του Χαράλαμπου Δημοσθένους διακρίνεται για την άριστη χρήση του κυπριακού γλωσσικού ιδιώματος, το μέτρο, αλλά και για την ικανότητα του ποιητή στη δημιουργία ποιητικών εικόνων και στο συμβολισμό. Ενδιαφέρουσα υπήρξε και η ποιητική αλληλογραφία (ανταλλαγή επιστολών που είναι γραμμένες σε ποίηση) μεταξύ του Χαράλαμπου Δημοσθένους και του Παύλου Λιασίδη*. Το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού εξέδωσε σε τόμο αυτή την «Ποιητική Αλληλογραφία» το 1989 (και β΄ έκδοση το 1995).
Ο Χαράλαμπος Δημοσθένους είχε επίσης ποιητική αλληλογραφία με τον Άντρο Παυλίδη κατά τη δεκαετία του 1990 και στο αρχείο του τελευταίου υπάρχουν αρκετά ανέκδοτα ποιήματα του σημαντικού αυτού ποιητή.
Στον Χαράλαμπο Δημοσθένους αφιέρωσε εκπομπές το ραδιόφωνο και η τηλεόραση του ΡΙΚ, ενώ ο ποιητής δέχθηκε και διάφορες τιμητικές διακρίσεις. Το 1998 κυκλοφόρησε ποιητική συλλογή με τίτλο Ποιήματα.