Διφρυγές

Image

Φάρμακο κατά την αρχαιότητα, το οποίο αναφέρουν και περιγράφουν ο Γαληνός, ο Διοσκουρίδης, ο Οριβάσιος και ο Πλίνιος. Αναφέρεται από τους συγγραφείς αυτούς ότι το διφρυγές της Κύπρου προερχόταν από μέταλλα (χαλκό), κι όπως λέει ο Διοσκουρίδης, το μεταλλικό ήταν ένα από τα τρία είδη του φαρμάκου αυτού και γινόταν μόνο στην Κύπρο.

 

Σύμφωνα προς τις περιγραφές, το φάρμακο αυτό κατασκευαζόταν αφού έπαιρναν λάσπη από μια σπηλιά κοντά στο μεταλλείο των Σόλων, την οποία άφηναν να ξηραθεί στον ήλιο και ύστερα την έκαιγαν με φρύγανα (= ξερόκλαδα) που τοποθετούσαν ολόγυρα. Γι' αυτό και πήρε την ονομασία διφρυγές, από το καβούρντισμά του με φρύγανα.

 

Η λάσπη φαίνεται ότι σχηματιζόταν από νερό που διαπερνούσε στρώματα εδάφους τα οποία περιείχαν μεταλλεύματα. Ο Γαληνός αναφέρει ότι πήρε μαζί του, από την Κύπρο, μεγάλες ποσότητες από διφρυγές. Γράφει δε ότι είναι άριστο φάρμακο για τα κακοήθη έλκη, ενώ χρησιμοποιείται και ως στυπτικό. Σημειώνει ακόμη ότι το φάρμακο αυτό του ήταν χρησιμότατο σε πολλές περιπτώσεις, είτε μόνο του είτε αναμεμειγμένο με μέλι. Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι το χρησιμοποιούσε για ασθένειες του στόματος, για το συνάχι, για την επούλωση πληγών κ.ά.