Διαγόρας ο Κύπριος

Image

Κύπριος γιατρός κατά την αρχαιότητα, για τον οποίο δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες στις πηγές. Τον αναφέρουν ο Ερωτιανός (Ἱπποκράτους λέξεων συναγωγή), ο Διοσκουρίδης (Περί ὓλης ἰατρικῆς) και ο Οριβάσιος (Ἰατρικαί συναγωγαί). Ο τελευταίος διασώζει μια συνταγή του Διαγόρα του Κυπρίου για κατασκευή φαρμάκου για παθήσεις των ματιών (κολλύριον - διάρροδον Διαγόρου τό μέγα καλούμενον ). Ένας εντυπωσιακός δακτυλιόλιθος από το Κίτιο με παράσταση Μέδουσας και την επιγραφή "Διαγόρου" δεν αποκλείεται να ανήκε σε αυτόν.

 

Βλέπε λήμμα: Ιατρική και Βότανον

 

Από τον Ερωτιανό έχουμε την πληροφορία ότι ο Διαγόρας είχε ασχοληθεί με την ερμηνεία ιατρικών όρων του Ιπποκράτη. Έγραφε ότι ο Ιπποκράτης αποκαλούσε περόνας, τα προαιρετικά νεύρα. Κατά τον Πλίνιο, που τον μνημονεύει συχνά, έγραφε μεταξύ άλλων για τη μαύρη παπαρούνα  και το όπιο, του οποίου- μαζί με τον  διάσημο γιατρό και ανατόμο Ερασίστρατον (γεν. δεκαετία του 300 π.Χ) καταδίκαζε ολοσχερώς  τη χρήση θεωρώντας το θανατηφόρο και απαγόρευε την ενστάλαξη επειδή βλάπτη την όραση, κατά δε τον Διοσκουρίδη έλεγε ότι ο Ερασίστρατος αποδοκίμαζε τη χρήση για τη θεραπεία ωταλγείας και οφθαλμαλγιών επειδή προκαλεί εξασθένιση της όρασης και νάρκωση. 

Από τον Διοσκουρίδη συμπεραίνουμε ότι ο Διαγόρας είχε γράψει και σχόλια σε διάφορες φαρμακευτικές ουσίες, όπως τον γαλακτώδη χυμό της παπαρούνας.

 

Πηγή

1.Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

2.  Αρχαία Κυπριακή Πεζογραφία και δημιουργική αξιοποίησή της- Πρακτικά ΙΔ' Συμποσίου Αρχαίας Κυπριακής Γραμματείας, Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, 20 και 21 Μαρτίου 2009, σελ. 29

Φώτο Γκάλερι

Image