Εμποροβιομήχανος και τραπεζίτης, που διετέλεσε υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέλος της γνωστής οικογένειας Δημητρίου της Λάρνακας. Γεννήθηκε στη Λάρνακα στις 16 Ιουλίου του 1920 και πέθανε το 1981.
Αποφοίτησε από το Παγκύπριο Εμπορικό Λύκειο Λάρνακας και σπούδασε εμπορικά στην Αθήνα και στο Λονδίνο. Μετά τη συμπλήρωση των σπουδών του επέστρεψε στην Κύπρο και ασχολήθηκε με τις διάφορες εμπορικές επιχειρήσεις της οικογένειάς του. Παντρεύτηκε την ποιήτρια Ναδίνα Δημητρίου. Μαζί απέκτησαν 3 κόρες. Την Αλεξάνδρα Γαλανού την Τερέζα Ηλιάδου και την Αγγέλω Δημητριου.
Παράλληλα μετείχε στα διοικητικά συμβούλια πολλών κυπριακών οργανισμών, όπως της Τράπεζας Κύπρου, της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου, του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Κύπρου, του Κυπριακού Οργανισμού Αναπτύξεως, μέλος διαφόρων κυβερνητικών συμβουλευτικών επιτροπών, πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού Επιμελητηρίου, πρόεδρος του Εμποροβιομηχανικού Επιμελητηρίου Λάρνακας κ.ά. Διετέλεσε επίσης πρόεδρος από το 1940 του αθλητικού σωματείου ΠΟΛ της Λάρνακας, πρόεδρος του Ροταριανού Ομίλου Λάρνακας, κυβερνήτης της 195ης ροταριανής περιφέρειας (που περιλαμβάνει την Κύπρο, τον Λίβανο, τη Συρία, την Ιορδανία, την Αίγυπτο και το Σουδάν). Κατά τη διάρκεια της θητείας του ως κυβερνήτη της ροταριανής περιφέρειας (1962-63) του απενεμήθη τον Φεβρουάριο του 1963 από την κυβέρνηση του Λιβάνου το παράσημο του Ταξιάρχη του Τάγματος των Κέδρων.
Βλέπε: Συνάντηση με εκπροσώπους της Τσεχοσλοβακίας: Βίντεο Ψηφιακός Ηρόδοτος-Αρχείο ΡΙΚ
Ο Νίκος Δημητρίου διετέλεσε για πολλά χρόνια και μέλος του Εθναρχικού Συμβουλίου και σύμβουλος του προέδρου Μακαρίου. Κατά την περίοδο από το 1961 μέχρι το 1968 ήταν γενικός πρόξενος της Δανίας στην Κύπρο.
Υπουργός
Στις 15 Ιουνίου 1968 διορίστηκε από τον πρόεδρο Μακάριο ως υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας, στο λειτούργημα δε αυτό υπηρέτησε μέχρι τις 30 Ιουνίου 1970. Μεταξύ 1973 και 1979 υπηρέτησε ως πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ουάσιγκτον. Στην πρωτεύουσα των Ηνωμένων Πολιτειών διαδραμάτισε, ως πρέσβης, σημαντικό ρόλο, ιδίως κατά την περίοδο του πραξικοπήματος της ελληνικής στρατιωτικής χούντας κατά του Μακαρίου το καλοκαίρι του 1974 και της τουρκικής εισβολής που ακολούθησε. Κατά την εβδομάδα του πραξικοπήματος και παρά το ότι ο αδελφός του Ντίμης Δημητρίου που διορίστηκε από τους πραξικοπηματίες ως «υπουργός Εξωτερικών» της Κύπρου και «προϊστάμενός» του, του το ζητούσε επίμονα, ο Νίκος Δημητρίου υποστήριξε αποφασιστικά τη νόμιμη κυβέρνηση του προέδρου Μακαρίου. Κατά το διάστημα λίγο πριν και μετά την τουρκική εισβολή, συνεργάστηκε στενά με τον πρόεδρο Μακάριο όσο διάστημα αυτός βρισκόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Νίκος Δημητρίου έγραψε και μελέτη με τίτλο Οἱ σκοποί, καί αἱ ἐπιδιώξεις τῶν Ἐπιμελητηρίων, καθώς και πολλά άρθρα πάνω σε θέματα τόσο οικονομικής φύσεως όσο και σε πολιτικά θέματα που δημοσιεύτηκαν σε εφημερίδες και περιοδικά.
Πηγή: