Πρωινή καθημερινή εφημερίδα, όργανο της κεντρικής επιτροπής του Ανορθωτικού Κόμματος Εργαζομένου Λαού (ΑΚΕΛ), που κυκλοφόρησε το πρώτο της φύλλο τον Οκτώβριο του 1946. Διευθυντής και υπεύθυνος, σύμφωνα με τον Νόμο για τον Τύπο, ήταν ο Φιφής Ιωάννου και αρχισυντάκτης ο Εζεκίας Παπαϊωάννου. Αργότερα υπεύθυνος διευθυντής έγινε ο Μίνως Περδίος, αλλά οι Φιφής Ιωάννου (τότε γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ) και Εζεκίας Παπαϊωάννου (κεντρικός οργανωτικός γραμματέας του ΑΚΕΛ) μαζί με τον Μίνω Περδίο συνέχισαν να είναι οι κύριοι επώνυμοι αρθρογράφοι της εφημερίδας.
Ήταν μεγάλου μεγέθους εφημερίδα (62 Χ 46 εκ.), εννεάστηλη (πλάτος στήλης 4,5 εκ.) και ασπρόμαυρη. Σε κατοπινές εκδόσεις το κόκκινο χρώμα εμφανιζόταν περιοδικά στην προμετωπίδα και σε κύριους τίτλους της πρώτης σελίδας. Στον πρώτο χρόνο της έκδοσής της ήταν δισέλιδη (ένα φύλλο), αργότερα έγινε τετρασέλιδη, αλλά επανήλθε στο δισέλιδο με τετρασέλιδα τις Κυριακές.
Χαρακτηριζόταν από τη μαχητική της αρθρογραφία εναντίον της αποικιακής κυβέρνησης, της Βρετανίας και της Αμερικής, και των άλλων «ιμπεριαλιστικών δυνάμεων». Ιδιαίτερα αγωνιστική ήταν η σχολιογραφία και αρθρογραφία της στη διεκδίκηση των αιτημάτων του εργαζομένου λαού.
Υπερασπιζόταν με σθένος και υποστήριζε φανατικά τους αγώνες και τις εκδηλώσεις του κυπριακού ελληνισμού για ένωσή του με την Ελλάδα. Υποστήριζε επίσης τις ανταρτικές κομμουνιστικές δυνάμεις στον ελληνικό εμφύλιο πόλεμο.
Λόγω της μαχητικής αρθρογραφίας της εφημερίδας και της οξείας αντιπαράθεσής της προς την αποικιακή κυβέρνηση, αλλά και τις δεξιές δυνάμεις του τόπου, κατηγορήθηκε για ποινικά αδικήματα ή για παραβίαση της ανελεύθερης νομοθεσίας για τον Τύπο. Έτσι με απόφαση του δικαστηρίου (που είχε πρόεδρο τον Τουρκοκύπριο δικαστή Ζεκκιά) η κυκλοφορία της εφημερίδας απαγορεύτηκε για τρεις μήνες στις 21 Μαρτίου του 1949, με την κατηγορία ότι στις 4 του ίδιου μήνα δημοσίευσε άρθρο στασιαστικού περιεχομένου με τίτλο «Συμπαιγνία». Ο υπεύθυνος διευθυντής της εφημερίδας Μίνως Περδίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση τριών μηνών, η Λαϊκή Εκδοτική Εταιρεία σε πρόστιμο £50 και το τυπογραφείο «Κόσμος» σε πρόστιμο £15.
Μέχρι τότε ο «Δημοκράτης» κυκλοφόρησε, στα 2 1/2 χρόνια της ζωής του, 712 φύλλα.
Στις 3 Απριλίου 1949 η εφημερίδα στην ουσία επανεκδόθηκε με τον τίτλο «Νέος Δημοκράτης», με την ίδια ακριβώς μορφή, το ίδιο σχήμα και την ίδια πολιτική τοποθέτηση.
Πηγή:
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια