Ζωγράφος. Γεννήθηκε στη Λεμεσό στις 29 Νοεμβρίου του 1950. Ζει στη Λεμεσό όπου ζωγραφίζει συστηματικά ενώ παράλληλα προγραμματίζει νέες παραγωγές κινουμένων σχεδίων. Σύντομα θα κυκλοφορήσει το μυθιστόρημα του «Ο ‘Άλλος’ Degas», μια μυθοπλασία, μυστηρίου και δράσης, έκτασης 650 σελίδων που γράφτηκε από 2015 έως 2020.
Από το δημοτικό ξεχώρισε ανάμεσα στους συμμαθητές του για τις εικαστικές του δεξιότητες. Σε ηλικία δεκαέξι χρονών και μέχρι τον καιρό που υπηρέτησε στην εθνοφρουρά παρουσιάστηκε δυο φορές από το ΡΙΚ, στο πρόγραμμα «Το Περιοδικό μας» (1968 και 1969), με παρουσιαστή τον Λεωνίδα Μαλένη, για να προβάλει δυο πρωτόλειες του ταινιούλες κινουμένων σχεδίων.
Τον Σεπτέμβριο του 1969 πήγε στην Πράγα για σπουδές και το 1970 μετά την εκμάθηση της τσέχικης γλώσσας φοίτησε στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου Ιστορία της Τέχνης και του Θεάτρου. Στο δεύτερο έτος των σπουδών του παρακολούθησε παράλληλα, υπό δοκιμασία το πρώτο έτος, στο εξειδικευμένο εργαστήρι Γραφικών τεχνών για κινηματογράφο και τηλεόραση στην φημισμένη Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών της Πράγας (Academy of Applied Arts in Prague - VŠUP). Από τον Οκτώβρη του 1972, εγκαταλείπει το Πανεπιστήμιο του Καρόλου και είναι επίσημα δευτεροετής φοιτητής της VŠUP. Το 1977 αποφοιτά με τον τίτλο του Ακαδημαϊκού Ζωγράφου με εξειδίκευση στο Animation.
Επάνοδος στην Κύπρο
Με την επάνοδο του στην Κύπρο, τον Νοέμβριο του 1977, δραστηριοποιήθηκε επαγγελματικά ως ζωγράφος. Συνεργάστηκε με την τηλεόραση του ΡΙΚ σε εικονογραφήσεις για παιδικό πρόγραμμα (Ο Κοκός και η Κική) με ταρίφα δυο λίρες την μια, μέχρι τον Απρίλη του 1978 που πήγε στο Μόναχο για να παρουσιάσει σε επίσημη πρώτη την την πτυχιακή του ταινία ‘Κυπριακές Μεταμορφώσεις’(Πράγα, 1977) στο Φεστιβάλ: «Εβδομάδα Πολιτισμού ΚΥΠΡΟΣ - ΜΟΝΑΧΟ» (που ξεκίνησε από μιαν ιδέα του αδελφικού του φίλου, μουσικού και βιρτουόζου πιανίστα, Νικόλα Οικονόμου). Μετά από παραμονή τεσσάρων μηνών στην Γερμανία, και αφού ζωγράφισε και πώλησε κάποια έργα, επέστρεψε για καλά στην Κύπρο και στις 7 Οκτωβρίου 1978 εγκαινίασε την πρώτη του έκθεση στην Γκαλερύ «ΖΥΓΟΣ» της Λεμεσού.
Παρόλη την επιτυχία της έκθεσης, ένα μήνα αργότερα ίδρυσε το διαφημιστικό γραφείο ECASTICA όπου ανέλαβε το τμήμα τηλεοπτικής διαφήμισης. Το 1979, με την πτυχιακή του εργασία, το εξάλεπτο φιλμάκι (‘Κυπριακές Μεταμορφώσεις’), πήρε μέρος στο International Animation Film Festival στο Annecy, στην Γαλλία, το πιο σημαντικό φεστιβάλ animation στον κόσμο. Τον Οκτώβρη του 1980 εγκατέλειψε την ECASTICA και τον Δεκέμβρη πραγματοποίησε την δεύτερη ατομική του έκθεση στην Γκαλερί «ΠΟΛΥΤΟΠΟ» στην Λεμεσό.
Το 1981, τα πλείστα των έργων της έκθεσης συμπεριλήφθηκαν στο Άλμπουμ, «Λεμεσός Αγάπη μου» σε συνεργασία με τον Εκδοτικό οίκο «ΜΕΛΙΣΣΑ». Τον Γενάρη του 1982, εξέθεσε τις ακουαρέλλες του με πενάκι, με θέματα από την Κύπρο στην γκαλερί «ΖΥΓΟΣ» Αθηνών. Τον Απρίλη του ιδίου χρόνου παρουσιάστηκε στην γκαλερί «ΓΚΛΟΡΙΑ» με ακουαρέλλες από την Λευκωσία και τον Δεκέμβρη στο Ξενοδοχείο «SUNHALL» με θέματα από την Λάρνακα.
Το 1984 ζωγράφισε στο Πριγκιπάτο του Μονακό τρεις ακουαρέλες με πενάκι για λογαριασμό υπεράκτιας εταιρίας με έδρα το Μονακό.Το 1985 πήρε μέρος σε πλενέρ ζωγραφικής στα Λεύκαρα και εξέθεσε μαζί με τους άλλους καλλιτέχνες του πλενέρ το σύνολο των εργασιών τους στην Γκαλερί «Θεμέλιο» στην Λεμεσό.
Το 1987 εκπροσώπησε την Κύπρο σε διεθνές Πλενέρ ζωγραφικής τριών εβδομάδων στο Βίλνιους της Σοβιετικής Δημοκρατίας της Λιθουανίας.
Καφές και Μνήμες
Διοργάνωσε συνολικά 30 ατομικές εκθέσεις. Συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις μέσω Υπουργείου Παιδείας ή ΕΚΑΤΕ στο εξωτερικό. Από το 1984 μέχρι το 1996 παράλληλα με τις άλλες του δραστηριότητες έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην απόδοση και εικαστική ερμηνεία του κυπριακού Τοπίου.
Το 1996 άρχισε ο μεγάλος κύκλος έργων σε μικτή τεχνική (ακρυλικό, κολλάζ, λάδι), «Καφές και Μνήμες» που παραμένει ανοικτός μέχρι σήμερα.
Έκανε Διαφημιστικά και εκπαιδευτικά κινούμενα σχέδια και εικονογράφησε βιβλία. Σκηνογράφησε για το Θέατρο και σχεδίασε Κυπριακά αναμνηστικά κέρματα. Εξέδωσε μεταξοτυπίες για ξενοδοχεία και ναυτιλιακούς οίκους.
Τον Ιούλιο του 2000 εξέθεσε οκτώ έργα από τον κύκλο «Καφές και μνήμες» σε ομαδική έκθεση της Galerie de l’Art στην Νίκαια της Γαλλίας όπου απέσπασε ευμενή σχόλια από τον τοπικό Τύπο.
Όψεις από το Βουνί
Από τον Αύγουστο του 2000 επισκέπτεται καθημερινά το Βουνί, κρασοχώρι της επαρχίας Λεμεσού, ζωγραφίζει όψεις του χωριού και μέχρι τον Δεκέμβρη παρουσίασε έκθεση στο σχολείο του χωριού με απίστευτη επιτυχία τόσο σε αριθμό επισκεπτών όσο και σε πωλήσεις έργων.
Το 2009 Φιλοτέχνησε 16 έργα μεικτής τεχνικής για λογαριασμό της Intership Navigation Co Ltd, Limassol που εκδόθηκαν σε μεταξοτυπίες και κυκλοφόρησαν ως βιβλίο – μονογραφία: “Sp. Demetriades, A Journey through Art”.
Στις 2 Μαΐου 2012 στην Πόλη του Μεξικού εκπροσώπησε τους Κύπριους χαράκτες, συμμετέχοντας με δυο μεταξοτυπίες, στα εγκαίνια μεγάλης έκθεσης Κυπριακής Χαρακτικής. Την συλλογή δώρησε στην Σχολή Χαρακτικής της Εθνικής Σχολής Πλαστικών Τεχνών (ENAP, Escuela Nacional de Artes Plasticas) του Αυτόνομου Εθνικού Πανεπιστημίου του Μεξικού (UNAM, Universidad Nacional Autonoma de Mexico, μέσω της εκεί Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας το ‘Μουσείο –Κέντρο Χαρακτικής Χαμπής’.
Τον Ιούλιο του 2012, παρουσίασε στο Countryside Animafest στην Αυδήμου την καινούρια εφτάλεπτη ταινία του κινουμένων σχεδίων “Cypriot Transfi-gurations”
Ενεργό μέλος του ΕΚΑΤΕ
Δραστηριοποιήθηκε στο Επιμελητήριο Καλών Τεχνών (ΕΚΑΤΕ) στις περιόδους 1986-89 και 2003-6. Εκπροσώπησε την Κύπρο στο εξωτερικό σε συνέδρια και Γενικές Συνελεύσεις του ΙΑΑ (Ιράκ 1986, Ελλάδα 1989, Βουλγαρία 1989, Ισπανία 1989, Κωνσταντινούπολη 2005).
Ως Πρόεδρος του ΕΚΑΤΕ (2003-4) έδωσε σημασία στις δικοινοτικές σχέσεις και δραστηριότητες των κυπρίων Καλλιτεχνών.