«Ανκεμπούτ» «Ankebut» = Αράχνη

Image

Τουρκοκυπριακή εβδομαδιαία εφημερίδα που κυκλοφόρησε στη Λάρνακα στις 8 Σεπτεμβρίου 1920. Ιδιοκτήτης και διευθυντής της ήταν ο Ντερβίς Αλή Ρεμμάλ. Αρχισυντάκτης της ήταν ο δάσκαλος Μεχμέτ Φικρί. Ήταν μια από τις λίγες τουρκοκυπριακές εφημερίδες που εκδόθηκαν εκτός Λευκωσίας.

 

Η εφημερίδα υποστήριζε τον Κεμάλ Ατατούρκ και δημοσίευε εσωτερικές και εξωτερικές ειδήσεις και ανταποκρίσεις από ξένες, κυρίως αγγλικές, εφημερίδες γύρω από τη μικρασιατική εκστρατεία.

 Αποστολή της εφημερίδας όπως αναφερόταν από τους συντάκτες της ήταν να συμβάλει σε μια διαδικασία ευαισθητοποίησης στα οικονομικά αλλά και τα εθνικά θέματα.

 

Η εφημερίδα προσπαθεί να επιτύχει τον σκοπό της ακολουθώντας τους αυστηρούς κανόνες της βρετανικής διοίκησης της Κύπρο με τον εκδότη της  Ρεμμάλ να έρχεται αρκετές φορές σε αντιπαράθεση με τον τότε βρετανό διοικητή της Κύπρου Σερ Ροναλντ Στορρς.

 

Η εφημερίδα επικεντρώνεται κυρίως την περίοδο αυτή στον Μικρασιατικό Πόλεμο που ξέσπασε μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τη Συνθήκη των Σεβρών και την επέλαση του Ελληνικού στρατού προς την ’γκυρα. Η εφημερίδα αφιερώνει μεγάλο μέρος της ύλης της (με άρθρα ποιήματα αλλά και αφιερώματα) στον πόλεμο αυτό, εκφράζονταν θερμή στήριξη στον Κεμάλ Ατατούρκ. Την ίδια στιγμή καλεί τους Τουρκοκυπρίους να πραγματοποίσηουν εράνους για να βοηθήσουν τον τουρκικό στρατό ο οποίος πολέμουσε για την ανεξαρτησία της χώρας.

 

Η χώρα που εμφανίζεται ως εχθρός στην αρθρογραφία της είναι η Ελλάδα και οι Τουρκοκύπριοι καλούνται όπως έκαναν οι Ελληνοκύπριοι για την Ελλάδα, να υποστηρίξουν τον Κεμάλ να απελευθερώσει την Τουρκία. Παρά την αρνητικότητα και ενίοτε τον φανατισμό που υποδαύλισε ακόμα και συγκρούσεις μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, η εφημερίδα Ankebut εξέφραζε σε μεγάλο βαθμό την τουρκοκυπριακή κοινότητα, και στα 3 χρόνια της έκδοσης της συνέχισε να αντανακλά τις σκέψεις και τις προσπάθειές της μέχρι το τέλος του πολέμου. Μετά τη νίκη του Ατατούρκ στη Σμύρνη η εφημερίδα καλύπτει με σειρά ρεπορτάζ τους πανηγυρισμούς των Τουρκοκυπρίων  σε πόλεις και χωριά του νησιού.

 

Δημοσιεύονταν επίσης στην εφημερίδα για πολλές βδομάδες συγχαρητήρια μηνύματα προς τον Κεμάλ Πασά, όπως αποκαλείτο ο Ατατούρκ.

 

Η εφημερίδα ανέστειλε την έκδοσή της στις 17 Μαρτίου 1923, όταν ο εκδότης της μετακόμισε στη Λευκωσία.

Φώτο Γκάλερι

Image