Δάφνη

Image

Γένος αειθαλών δέντρων της οικογένειας των Δαφνοειδών (Lauraceae). Πιο κοινό είδος είναι η δάφνη η ευγενής (Laurus nobilis), γνωστή και ως δάφνη του Απόλλωνος, που αυτοφύεται στις παραμεσόγειες χώρες και στην Κύπρο. Στην Κύπρο έχει αποδειχθεί, με την ανεύρεση απολιθωμένων φύλλων δάφνης κοντά στο Μπογάζι της Κερύνειας, ότι το φυτό αυτοφυόταν στο νησί πριν από εκατομμύρια χρόνια.

 

Βλέπε λήμμα: Απόλλωνας

 

Η δάφνη Laurus nobilis απαντάται ως θάμνος ή και χαμηλό δέντρο, ύψους από 2 μέχρι 16 μέτρα. Στην Κύπρο, η πιο μεγάλη γνωστή δάφνη είναι εκείνη του Αγίου Φιλίππου, δίπλα από το ερειπωμένο παρεκκλήσι το αφιερωμένο στον άγιο Φίλιππο, μεταξύ των χωριών Όμοδος και Άρσος της επαρχίας Λεμεσού. Η αιωνόβια αυτή δάφνη, με πολλούς κορμούς από την ίδια ρίζα, έχει συνολική περιφέρεια κορμών 5 μέτρων και ύψος 16 μέτρα.

 

Τα φύλλα της δάφνης έχουν μικρό μίσχο και είναι περγαμηνώδη και εναλλασσόμενα, επιμήκη και λογχοειδή. Τα άνθη της, λευκού χρώματος, φύονται στις μασχάλες σε ταξιανθίες. Οι καρποί της, μικροί και ωοειδείς, είναι μαύρου χρώματος. Από τους καρπούς της δάφνης, που λέγονται δαφνοελιές, καθώς και από τα φύλλα της, μαζεύεται με απόσταξη το δαφνόλαδον που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και τη σαπωνοποιία.

 

Τα φύλλα της δάφνης, με έντονο κι ωραίο άρωμα, χρησιμοποιούνται στη μαγειρική και για τη διατήρηση τροφίμων, κυρίως παστών, γιατί απομακρύνουν τα έντομα. Το ξύλο της δάφνης είναι καλής ποιότητας και χρησιμοποιείται για την κατασκευή διαφόρων μικρών αντικειμένων.

 

Από τα αρχαία χρόνια η δάφνη εχρησιμοποιείτο όχι μόνο ως διακοσμητικό δέντρο, αλλά και για την κατασκευή στεφάνων για τους ήρωες. Εθεωρείτο ιερό δέντρο του Απόλλωνος και φυτευόταν κοντά και γύρω από τους ναούς του θεού. Με φύλλα δάφνης ήταν στεφανωμένος ο Απόλλων. Αρχαία συλλαβική επιγραφή που βρέθηκε στο Λευκόνοικο, αναφέρει ως επίθετο του Απόλλωνος το δαυχναφόριος (= δαφνηφόρος).

 

Ως σύμβολο θρησκευτικό αλλά και τιμής για ήρωες, η δάφνη χρησιμοποιείται στην Κύπρο και σήμερα.

 

Το φυτό αυτό αυτοφύεται σε δάση σε χαμηλές ζώνες και κοντά σε ρυάκια. Η περίοδος κατά την οποία ανθίζει είναι από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους και μοσχεύματα. Καλλιεργείται επίσης, σε περιορισμένη έκταση, στην Κύπρο.

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια

Φώτο Γκάλερι

Image
Image