Παραδοσιακό είδος κουλούρας που σε παλαιότερες εποχές κατασκευαζόταν για να δίνεται ως προσκλητήριο σε γάμους, κατά τη συνήθεια που επικρατούσε σε διάφορα μέρη της Κύπρου και κυρίως στην περιοχή Πιτσιλιάς. Σε άλλα μέρη του νησιού, συνηθισμένο δώρο καλέσματος σε γάμους ήταν το μεταξωτό μαντήλι καθώς και άλλα αντικείμενα. Στην περίπτωση της γυρισταρκάς, αυτή δινόταν στον κάθε ένα καλεσμένο ξεχωριστά, έστω κι αν ανήκαν στην ίδια οικογένεια. Επικρατούσε ακόμη η συνήθεια να τοποθετούν μια γυρισταρκά στον λαιμό του κολοτζ’ιού (φλασκιού) με το οποίο κερνούσαν το κρασί κατά το γαμήλιο γλέντι.
Η γυρισταρκά ήταν ξηρή κουλούρα και μπορούσε να διατηρηθεί για μεγάλα χρονικά διαστήματα, κρεμασμένη σε πασσάλους ή καρφιά, στα χωριάτικα σπίτια. Ονομάζεται γυρισταρκά επειδή είχε στρογγυλό σχήμα (από τη λέξη γύρος - γυριστός), ενδιάμεσα δε είχε σταυροειδείς ραβδώσεις, πάλι με ζυμάρι κατασκευασμένες. Ψηνόταν στον φούρνο.
Σήμερα κατασκευάζονται ακόμη γυρισταρκές για πώληση, ως κουλούρια, για πρακτικούς όμως λόγους έχουν συνήθως σχήμα τετραγωνικό.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια