Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης ο οποίος ασχολείται με τη λαϊκή κεραμική (πηλοπλαστική) και ζωγραφική. Γεννήθηκε στο χωριό Πέλλα Παΐς το 1934. Αποφοίτησε από το Γυμνάσιο της Κερύνειας το 1951 και στη συνέχεια φοίτησε στο Διδασκαλικό Κολλέγιο Μόρφου, το οποίο και τέλειωσε το 1955. Εργάστηκε ως δάσκαλος. Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 εγκαταστάθηκε, πρόσφυγας, στη Λεμεσό.
Βλέπε λήμμα: Μόρφου- Από την Τουρκοκρατία μέχρι σήμερα
Παράλληλα προς το επάγγελμα του δασκάλου, ασχολήθηκε με τη ζωγραφική, την κεραμική και τη γλυπτική κυρίως με πηλό. Διακρίθηκε κυρίως για την ναΐφ γλυπτική του. Τα γλυπτά του, φτιαγμένα με πηλό, είναι μικρού κυρίως μεγέθους, και έχουν ως θέματά τους τους ανθρώπους της Κύπρου και το κυπριακό παραδοσιακό περιβάλλον.
Οργάνωσε ατομικές εκθέσεις στο αββαείο του Πέλλα Παΐς το 1973, στη Λεμεσό το 1977 και στη Λευκωσία το 1978. Επίσης πήρε μέρος σε ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό, μεταξύ δε άλλων στο Αμβούργο (1974), στο Μόναχο (1978), στην Αθήνα (1978), κ.α.
Η πρώτη του έκθεση
Η εντυπωσιακή του καλλιτεχνική πορεία ξεκινά από το όμορφο κατεχόμενο χωριό του, το Πέλλα Παΐς, όταν το 1973 παρουσίασε την πρώτη του έκθεση πηλοπλαστικής. Δίπλα από το Αββαείο δημιούργησε το πρώτο του Μουσείο, το Clay Art House, στο οποίο, εκτός από δικά του έργα, εξέθετε και έργα λαϊκής τέχνης και χειροτεχνίας.
Ο ίδιος ο Δημητράκης Γεροκώστας αφηγείται την πηγή της έμπνευσής του για να ασχοληθεί με την πηλοπλαστική. Μικρός περιδιάβαζε μαζί με τον πατέρα του τον αρχαιολογικό χώρο της Νεκρόπολης των Βουνών (3η χιλιετία π.χ.), δίπλα από το χωριό του, στον οποίο ανακαλύφθηκαν πήλινες κατασκευές που αναπαριστούν καθημερινές στιγμές από τη ζωή, όπως τελετουργικά, σκηνές αροτρίωσης κ.άλ. Ο κόσμος αυτός, όπως αποκαλύπτεται από τα ευρήματα αυτά, αποτέλεσε το κέντρισμα για την ενεργοποίηση του συναισθηματικού κόσμου του Δημητράκη Γεροκώστα.
Από τότε έταξε σκοπό της ζωής και της τέχνης του να αποτυπώσει στον πηλό, όπως ακριβώς έπρατταν οι πρόγονοι της Νεκρόπολης, την καθημερινή ζωή της Κύπρου, διευρύνοντας χρονικά και θεματολογικά τις πηγές της έμπνευσής του μέχρι την εποχή του.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια
Εφημερίδα Πολίτης- Ο εικαστικός καλλιτέχνης Δημητράκης Γεροκώστας, 25/04/2018, Γιώργος Διονυσίου