Γεννάτος

Παλαιός οικισμός της Κύπρου, που δεν υφίσταται σήμερα. Κατά τον Ν.Γ. Κυριαζή («Τά Χωριά τῆς Κύπρου», 1952, σσ. 71 - 72) πρόκειται για τον οικισμό που ο ντε Μας Λατρί αναφέρει ως Giegnatos και που σημειώνει πως δεν γνωρίζει περί ποίου επρόκειτο. Το χωριό αναφέρεται και σε παλαιό χειρόγραφο, της περιόδου της Βενετοκρατίας, μεταξύ των οικισμών του διαμερίσματος των Αλυκών (=Λάρνακας). Στο χειρόγραφο αυτό αναγράφεται ως Zonnatos. Το χωριό δεν βρίσκεται σημειωμένο στους παλαιούς χάρτες. Σε άλλο χειρόγραφο της περιόδου της Βενετοκρατίας αναγράφεται ως Giegnatos (=Γεννάτος).

 

Ο Ν.Γ. Κυριαζής (ό.π.π), γράφει ότι ο Γεννάτος βρισκόταν πολύ κοντά στο χωριό Αραδίππου, όπου μικρή πλινθόκτιστη εκκλησία (που αντικατέστησε παλαιότερη) ήταν αφιερωμένη στην Παναγία του Γεννάτου. Κατά την παράδοση η επωνυμία οφειλόταν στο ότι η Παναγία διευκόλυνε τον τοκετό (την γέννα). Φαίνεται όμως ότι, απλούστερα, η επωνυμία διέσωσε το όνομα του χωριού στο οποίο βρισκόταν η συγκεκριμένη εκκλησία.

 

Δεν είναι γνωστό πότε κατεστράφη το χωριό. Ο Ν.Γ. Κυριαζής γράφει ότι σε επιτόπια έρευνα βρήκε υπολείμματα (δοκούς, βολίκι, πέτρες κλπ.) με φανερά ίχνη πυρκαγιάς και εικάζει ότι ίσως ο οικισμός είχε καταστραφεί το 1425, όταν στην περιοχή επετέθησαν οι Μαμελούκοι της Αιγύπτου (Σαρακηνοί).