Ανεμώνη θαλάσσια

Image

Στην Ελλάδα είναι γνωστή με το όνομα ανεμώνη, λέγεται δε και κολλητσιάνος. Αγγλ. Sea anemone. Ζώο της θάλασσας, που ανήκει στην τάξη των Ακτινιαρίων (Actiniaria) της υφομοταξίας των Ζωανθών. Υπάρχουν εκατοντάδες είδη σ' όλο τον κόσμο.

 

Στις κυπριακές θάλασσες υπάρχουν αρκετά είδη θαλάσσιας ανεμώνης διαφόρων χρωμάτων που το μέγεθός τους ποικίλλει, φθάνοντας μέχρι και τα 20 εκ. περίπου. Το όνομά της οφείλει στην όλη εμφάνισή της που θυμίζει λουλούδι παρά θαλάσσιο ζώο και μάλιστα σαρκοφάγο. Το σώμα της είναι σχεδόν κυλινδρικό, με το κάτω μέρος πιο πλατύ, και μ' αυτό στηρίζεται όρθια συνήθως σε βράχους, πέτρες και διάφορα αντικείμενα στα οποία προσκολλάται. Στο πάνω μέρος του σώματος βρίσκεται το στόμα της με πολλά μικρά και λεπτά πλοκάμια που κινούνται ανάλογα μέσα κι έξω και χρησιμοποιούνται κυρίως για τη σύλληψη της τροφής. Όταν ερεθιστούν αποτραβιούνται γρήγορα προς τα μέσα. Στα πλοκάμια της βρίσκονται δηλητηριώδη κνιδοκύτταρα που όταν έλθουν σ' επαφή με το δέρμα το ερεθίζουν.

 

Όταν δει κανένας την ανεμώνη προσκολλημένη σε βράχο, θα τη συγκρίνει αναμφίβολα με λουλούδι, όπου το μακρόστενο κυλινδρικό της σώμα αντιστοιχεί με μίσχο, τα δε ανοιχτά της και κυματίζοντα πλοκάμια με ωραίο άνθος. Μπορούμε ακόμη να συναντήσουμε ανεμώνες προσκολλημένες σε άδεια κοχύλια που χρησιμοποιούνται από τα καρτσ’ινάθκια (καρκινοειδή) για κατοικία. Οι ανεμώνες αυτές στην Κύπρο λέγονται κλωστές. Η συμβίωση αυτή εξυπηρετεί αμοιβαία συμφέροντα: αφενός το καρτσ'ινάδι προστατεύεται εξαιτίας των δηλητηριωδών κνιδοκυττάρων της ανεμώνης, κι αφετέρου η ανεμώνη εξασφαλίζει δωρεάν μεταφορά από το καρτσ'ινάδι καθώς και τροφή από τα υπολείμματα των δικών του γευμάτων.

Σε σχετικά βαθιά νερά πιάνονται στα δίχτυα μεγάλα καρτσ'ινάθκια μέσα σε όστρακα μεγέθους πορτοκαλιού, που οδηγούν έτσι στο θάνατο και τους συνεταίρους τους, τις ανεμώνες.

 

Στην Κύπρο οι ανεμώνες δεν τρώγονται ενώ αντίθετα στην Ελλάδα τις τρώνε, συνήθως τηγανητές ή ως κεφτέδες. «Ψαρεύονται» με πηρούνι στερεωμένο σ' ένα κομμάτι ξύλο.