Άνισον το κοινόν. Επιστημονική ονομασία: Pimpinella anisum. Οικογένεια: Σκιαδανθών. Φυτό αρωματικό, γνωστό από την αρχαιότητα και για τις φαρμακευτικές του ιδιότητες. Με την ίδια ονομασία είναι γνωστοί και οι καρποί του φυτού αυτού, που χρησιμοποιούνται ως αφέψημα. Από τους καρπούς του βγαίνει το ανισέλαιον που χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική, στην ποτοποιία, στην αρωματοποιία και στη ζαχαροπλαστική.
Βλέπε λήμμα: Ιατρική και βοτάνι
Είναι φυτό ποώδες, μονοετές, με λεπτά κλαδιά, που φθάνει σε ύψος μέχρι και 60 εκατοστόμετρα περίπου. Τα λουλούδια του είναι μικρά, κι έχουν άσπρο χρώμα. Ο καρπός του είναι αρωματικός. Πατρίδα του θεωρείται η Αίγυπτος, απ’ όπου κατά πάσαν πιθανότητα μετεφέρθη στην Κύπρο κατά την αρχαιότητα. Αρέσκεται σε μαλακά και γόνιμα εδάφη. Το σπέρνουν την άνοιξη και ωριμάζει το καλοκαίρι.
Στην Κύπρο ο γλυκάνισσος ήταν γνωστός από την αρχαιότητα, αναφέρεται δε ως ἂμησον σε αλφαβητική επιγραφή που βρέθηκε στο Καφίζιν (Κ. Χατζηιωάννου, ΑΚΕΠ , τ. Ε΄, αρ. 50). Στο νησί το καλλιεργούσαν τουλάχιστον από τον 3ο π.Χ. αιώνα. Σήμερα, είναι ένα από τα λίγα φαρμακευτικά και αρωματικά βότανα που καλλιεργούνται στην Κύπρο σε περιορισμένη έκταση.
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια