Γέργιθα

Image

Σύμφωνα προς τον Αθήναιο, πόλη που υφίστατο κατά την αρχαιότητα στην Τρωάδα κι ονομαζόταν αρχικά Γέργινα κι αργότερα Γέργιθα, είχε δε κτιστεί από Κυπρίους αποίκους κι όχι από Θεσσαλούς όπως μερικοί άλλοι ισχυρίζονταν. Αντίθετα ο Αρποκρατίων ονομάζει την πόλη Κερβήνα και την θεωρεί αποικία των κατοίκων της Κύμης.

 

Βλέπε λήμμα: Κλέαρχος ο Σολεύς

 

Ο Αθήναιος, έχοντας ως πηγή του και το έργο «Γεργίθιος» του Κυπρίου φιλοσόφου Κλεάρχου του Σολέως, γράφει ότι την πόλη Γέργιθα ή Γέργινα την είχαν κτίσει Κύπριοι άποικοι που ονομάζονταν Γεργίνοι. Αυτοί ήταν απόγονοι Τρώων αιχμαλώτων, τους οποίους είχε φέρει μαζί του στην Κύπρο ο Τεύκρος μετά την άλωση της Τροίας και την τελική εγκατάστασή του εδώ, όπου έκτισε την κυπριακή πόλη Σαλαμίνα.

 

Βλέπε λήμμα: Τεύκρος ο Τελαμώνιος

 

Πρόσθετα, ο Αθήναιος δίνει και την πληροφορία ότι μαζί με τους Κυπρίους Γεργίνους που οικοδόμησαν την Γέργιθα, βρίσκονταν και μερικοί Μυσοί, δηλαδή κάτοικοι της Μυσίας, αρχαίας χώρας στη Μικρά Ασία. 

Οι Μυσοί, φυλή συγγενική με τους Φρύγες και τους Θράκες μνημονεύονται πρώτα από τον Όμηρο ως φίλοι και σύμμαχοι των Τρώων και εχθροί των Αχαιών. Οι Μυσοί θεωρούνταν λαός μαλθακός, εκτεθηλυμένου χαρακτήρα και δειλός. Γι΄ αυτό και λέγονταν γι αυτούς πολλές παροιμίες σκωπτικές όπως

  • «Μυσών λεία» περί παντός αντικειμένου που η λαφυραγωγία του δεν επέσειε τιμωρία (για τόσο ευτελούς αξίας λάφυρο), ή
  • «Μυσών έσχατος» χαρακτηρισμός περί του ευτελέστατου της κοινωνίας ατόμου (και των Μυσών ακόμη τελευταίος).

 

Πηγή

Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια