Γεράκης Κωνσταντίνος

Image

Πρωθυπουργός και αντιβασιλιάς του Σιάμ, κυπριακής καταγωγής. Καταγόταν από τη γνωστή οικογένεια Γεράκη η οποία, σύμφωνα προς την παράδοση, εγκαταστάθηκε στην Κεφαλληνία μετά την κατάκτηση της Κύπρου από τους Τούρκους το 1570/1.

 

Ο Κωνσταντίνος Γεράκης γεννήθηκε στην Κεφαλληνία το 1647 και πέθανε στην Αγιούθια (σημερινή Ταϊλάνδη) στις 5 Ιουνίου 1688. Σε νεαρή ηλικία πήγε στο Λονδίνο και, κατά το 1667, εγκαταστάθηκε στο Μαδράς των Ινδιών όπου εργάστηκε ως υπάλληλος αγγλικής εταιρείας και παράλληλα ασχολήθηκε με το εμπόριο. Στο μεταξύ εξιτάλισε το όνομά του, μετατρέποντας το σε Φαλκόνε (Γεράκι). Σε κάποιο θαλάσσιο ταξίδι του, με δικό του πλοίο, ναυάγησε στις ακτές του Σιάμ και συνελήφθη αιχμάλωτος. Ο πρωθυπουργός του Σιάμ, όταν τον γνώρισε, εκτίμησε τις γνώσεις και ικανότητές του και του ανέθεσε τις οικονομικές υποθέσεις του κράτους. Αργότερα κατέλαβε και άλλα αξιώματα στο Σιάμ, και τελικά έγινε πρωθυπουργός και αντιβασιλιάς. Απέκτησε τεράστια δύναμη και διοίκησε το Σιάμ εφαρμόζοντας πολιτική ανάπτυξης εμπορικών και διπλωματικών σχέσεων με την Ευρώπη. Προώθησε επίσης τη χριστιανική θρησκεία στη χώρα που κυβερνούσε, με αποτέλεσμα να δυσαρεστήσει τους ευγενείς του Σιάμ οι οποίοι υποκίνησαν εξέγερση εναντίον του στα 1688. Η εξέγερση επικράτησε και ο Γεράκης εκτελέστηκε. Σκοτώθηκε επίσης ο Ναράι, βασιλιάς του Σιάμ και προστάτης του Γεράκη. Η περιουσία του Γεράκη κατασχέθηκε, όμως η οικογένειά του κατόρθωσε να επιβιώσει με στερήσεις (ο Γεράκης είχε νυμφευθεί μία Γιαπωνέζα ευγενή και είχε αποκτήσει παιδιά).

           

Στο Λοπμπουρί, πόλη βόρεια της Μπανγκόκ, υπάρχουν κατάλοιπα μεγαλοπρεπούς παλατιού που είχε κτίσει ο Γεράκης δίπλα από το εκτενές ανάκτορο του βασιλιά Ναράι. Το Λοπμπουρί ήταν το εξοχικό ενδιαίτημα του βασιλιά, στο οποίο περνούσε πολύ χρόνο, συνδεόταν δε μέσω του ομώνυμου ποταμού με την Αγιούθαγια, την τότε πρωτεύουσα του Σιάμ, όπου επίσης υπήρχε βασιλικό παλάτι και πολυτελής κατοικία του Γεράκη.

           

Για τον Κωνσταντίνο Γεράκη υπάρχουν πολλές σωζόμενες αναφορές σε κείμενα της εποχής του, από ιεραποστόλους και άλλους. Ο τότε πάπας Ιννοκέντιος ΙΑ΄ αλλά και ο βασιλιάς της Γαλλίας Λουδοβίκος ΙΔ΄ θεωρούσαν τον Γεράκη ως «τον ισχυρότερο άντρα στην Ασία», όπως αναφέρεται σε σωζόμενα έγγραφα. Και οι δύο προσπάθησαν να τον στρατεύσουν για τον εκχριστιανισμό του Σιάμ. Μάλιστα ο Γάλλος βασιλιάς έστειλε στον Γεράκη και αποστολή από 6 Ιησουίτες, η δε μακροσκελής έκθεση ενός εξ’ αυτών αποτελεί αξιόλογη πηγή. Ο Γεράκης χειριζόταν όλα τα ζητήματα του εκτενούς εμπορίου και κρατούσε συνεχώς λεπτές ισορροπίες μεταξύ του εντονότατου ανταγωνισμού Ολλανδών, Πορτογάλων, Αράβων, και της περιβόητης αγγλικής «Εταιρείας Ανατολικών Ινδιών». Ωστόσο το συμφέρον του ιδίου του Σιάμ ήταν το πρωταρχικό του καθήκον.

          

Για την περιπετειώδη ζωή και δράση του Γεράκη εγράφησαν δύο μυθιστορήματα από τον Axel Aylwen: “The Falcon of Siam” και “The Falcon takes Wing”, που πρωτοεκδόθηκαν στο Λονδίνο αλλά γνώρισαν και διεθνή επιτυχία.

           

Ο Άντρος Παυλίδης μελέτησε επίσης τη ζωή και δράση του Γεράκη και έκαμε σχετικές έρευνες στην Ταϊλάνδη, εξέδωσε δε και μελέτη με τίτλο «Το Πέταγμα του Γερακιού – ακολουθώντας τα βήματα του Κωνσταντίνου Γεράκη στο βασίλειο του Σιάμ» (Λευκωσία, 1994).

Φώτο Γκάλερι

Image
Image