Κάρδος, κοινώς αγκάθθιν. Notobasis syriaca. Οικογένεια: Συνθέτων. Αγγλική ονομασία: Syrian thistle. Αυτοφυόμενο στην Κύπρο ακανθόφυλλο ζιζάνιο, ένα από τα πιο κοινά της κυπριακής υπαίθρου. Φυτρώνει σε όλα σχεδόν τα πεδινά και λοφώδη μέρη του νησιού, σε χωράφια, στις άκρες των δρόμων, σε άγονα και ακαλλιέργητα μέρη. Εμφανίζεται τον Ιανουάριο και αναπτύσσεται σε ύψος μέχρι και ένα μέτρο. Ανθίζει από τον Μάρτιο μέχρι και τις αρχές Ιουνίου. Τα φύλλα του είναι ισχυρά, μακρόστενα και ακανθώδη. Τα άνθη του είναι ωραιότατα, ροζ χρώματος, των οποίων τα πολυπληθή πέταλα ξεπροβάλλουν από μικρού μεγέθους και οβάλ σχήματος υπάνθιο που αποτελείται από πολλά ακανθώδη σέπαλα και μοιάζει με αγκινάρα. Τα άνθη, όταν ωριμάσουν, μοιάζουν με πούπουλα, παρασέρνονται δε μακριά από τον αέρα, μεταφέροντας και τους σπόρους του φυτού για την αναπαραγωγή του.
Το δικότυλο αυτό φυτό, αν και ακανθώδες, τρώγεται από τα ζώα όταν είναι τρυφερό. Οι βλαστοί του, όταν είναι τρυφεροί, τρώγονται και από τους ανθρώπους.
Με την ονομασία γαουράγκαθθον ή και γαουρόχορτον είναι γνωστά στην Κύπρο και 5 είδη κίρσιου (Cirsium sp.), της οικογένειας των Συνθέτων. Είναι γνωστότερα με την κοινή ονομασία αγκάθια και αυτοφύονται σε πεδινά κυρίως μέρη του νησιού, όπου καταπολεμούνται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ως ζιζάνια.