Γαλέος

Image

Μικρό, και σχετικά ακίνδυνο σκυλόψαρο, της ομοταξίας των Χονδριχθύων, με σκελετό που αποτελείται από τραγανό. Στις θάλασσές μας εμφανίζονται συχνά δυο είδη της οικογένειας των Τριακιδών (Triakidae), με μήκος που φθάνει, ανάλογα, τα 1 ως 2 μέτρα περίπου.

 

Στην Ελλάδα είναι γνωστά με το ίδιο όνομα. Κύριο χαρακτηριστικό τους είναι το ατρακτοειδές σχήμα των καρχαριών. Έχουν μεγάλο κεφάλι, μεγάλο στόμα με μικρά ακίνδυνα δόντια, 5 βραγχιακές σχισμές σε κάθε πλευρά, και αμυγδαλωτά μάτια. Το πρώτο ραχιαίο πτερύγιό τους είναι κάπως μεγαλύτερο από το δεύτερο. Η ουρά τους είναι μεγάλη και ισχυρή. Ζουν σε αμμώδεις ή λασπώδεις βυθούς, κάποτε κοντά στις ακτές, όπου τρέφονται με οστρακόδερμα, μαλάκια και ψάρια. Το κρέας τους είναι νόστιμο. Τρώγεται βραστό, τηγανητό ή σε σκορδαλιά. Ψαρεύονται με σκυλόδιχτα, χοντρά παραγάδια και τράτες.

 

Τα δυο είδη ξεχωρίζουν από τα πιο κάτω χαρακτηριστικά:

α) Mustelus asterias, (Cloquet 1821). Αγγλικά: Stellate smooth-hound. H ράχη και τα πλευρά του είναι χρώματος γκρίζου προς το γκριζοκαφέ, με μικρά άσπρα σημάδια. Είναι πιο μεγαλόσωμος από τον

 

β) Mustelus mustelus, (Linnaeus 1758). Αγγλικά: Smooth-hound. Η ράχη και τα πλευρά του είναι γκρίζα προς το λαδί με ασπριδερή κοιλιά.

 

Αναφορικά με το όνομα γαλέος με το οποίο είναι γνωστά και τα δυο είδη τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα υπάρχει μια σύγχυση: Γαλέο ονομάζουν και το είδος Galeorhinus galeus( Linnaeus 1758), ο οποίος είναι περισσότερο γνωστός σαν δροσίτης. Παράλληλα, με το όνομα δροσίτης είναι γνωστά τόσο στην Κύπρο όσο και στην Ελλάδα και τα δυο είδη που περιγράφονται πιο πάνω.