Δημοσιογράφος και ποιητής. Γεννήθηκε το 1925 στη Λευκωσία και πέθανε στις 21 Ιουνίου 1991.
Φοίτησε στο Παγκύπριο Γυμνάσιο και στο Κυπριακό Κολλέγιο. Αφού εργάστηκε για λίγο ως δημοσιογράφος, συνέχισε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Πράγα (όπου παρακολούθησε ελληνική φιλοσοφία), στη Βόννη και στο Λονδίνο. Με την επιστροφή του στην Κύπρο, το 1950, εργάστηκε πάλι ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα «Ελευθερία». Το 1955 έφυγε από την Κύπρο και τα επόμενα 5 χρόνια έζησε στην Ευρώπη όπου συνεργάστηκε με εφημερίδες καθώς και το ραδιόφωνο της Ζυρίχης. Το 1960 επέστρεψε στην Κύπρο, όπου άσκησε και πάλι το δημοσιογραφικό επάγγελμα εργαζόμενος και συνεργαζόμενος με διάφορα έντυπα, ή και εκδίδοντας ο ίδιος εφημερίδες («Νέα Εφημερίς, 1960 - 62 και «Η Φωνή- του κυπριακού λαοού», 1969-79. Εξέδωσε 71 φύλλα. Πιο πριν, στην περίοδο 1942-47, εξέδιδε το περιοδικό «Δασικοί Θησαυροί».
Κατά τη διάρκεια της πολύχρονης δημοσιογραφικής του σταδιοδρομίας ο Ανδρέας Γάβρης δημοσίευσε πλήθος άρθρα και πολλά χρονογραφήματα (χρησιμοποιώντας και τα ψευδώνυμα Κρατίνος και Πρωινός), ασχολήθηκε δε και με την κριτική θεάτρου και την ποίηση. Ως ποιητής, ο Γάβρης διακρίνεται για τη λυρικότητα και μουσικότητα του στίχου του. Αρκετά από τα ποιήματά του, γραμμένα στο κυπριακό γλωσσικό ιδίωμα, είναι ηθογραφικού περιεχομένου.
Ο Γάβρης εξέδωσε τρεις ποιητικές συλλογές:
Ο Γάβρης αναμείχθηκε και στα κοινά, παίρνοντας μέρος σε διάφορους κοινωνικούς αγώνες. Εξάλλου διετέλεσε γραμματέας του Φιλοδασικού - Φυσιολατρικού Συνδέσμου Κύπρου, γραμματέας του «Θεάτρου Τέχνης» και μέλος του διοικητικού συμβουλίου του θεατρικού συγκροτήματος «Προμηθέας».
Πηγή
Μεγάλη Κυπριακή Εγκυκλοπαίδεια